Jabłkowa delicja, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

  • 15.10.2017, 11:43
  • red.
Jabłkowa delicja, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki: 

Ciasto:

45 dag mąki

22,5 dag margaryny

3 łyżki miodu sztucznego

1,5 łyżeczki sody

3 łyżki śmietany

15 dag cukru

2 jaja

Ciasto jasne:

4 jaja

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Masa jabłkowa:

1,20 kg jabłek

4 łyżki cukru

1 dowolna galaretka

Masa śmietanowa:

2 śnieżki

2 czerwone galaretki

Dodatkowo:

2 opakowania delicji

1 polewa

Wykonanie: 

Ciasto:

Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru i jaj wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki około 20 minut każdy. Forma 25/36, temperatura 180 stopni.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier.

Masa śmietanowa:

Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretki czerwone rozrabiamy w 1 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę.

Ciasto jasne:

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy.

Przełożenie ciasta:

Ciasto-jabłka- ciasto jasne- połowa masy śmietanowej - delicje- masa śmietanowa - ciasto- polewa

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe