Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 05:45
Reklama

Gruszkowa piana, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.
Gruszkowa piana, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

Ciasto: 

50 dag mąki

30 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

15 dag cukru pudru

Krem:

3 budynie

1 słoik gruszek w syropie

Słoik wiśni

Cukier do smaku

Śmietana cynamonowa:

1 serek mascarpone

2 śmietanki

1 szkl cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka cynamonu

¼ szkl wrzątku

Ciasto: 

Masło z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto wykładamy na formę o wymiarze 25/36 i na nim układamy pokrojone gruszki i wiśnie. Całość zalewamy ciepłym budyniem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Krem:

Na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku.

Śmietana cynamonowa:

Śmietankę ubijamy pod koniec wsypujemy cukier pudrem i serek mascarpone chwilkę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną. Na końcu łyżka wmieszajmy cynamon. Śmietanę wyłóżmy na zimny placek. Posypmy różowym kokosem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama