Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 14:59
Reklama

Gruszkowa piana, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.
Gruszkowa piana, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

Ciasto: 

50 dag mąki

30 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

15 dag cukru pudru

Krem:

3 budynie

1 słoik gruszek w syropie

Słoik wiśni

Cukier do smaku

Śmietana cynamonowa:

1 serek mascarpone

2 śmietanki

1 szkl cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka cynamonu

¼ szkl wrzątku

Ciasto: 

Masło z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto wykładamy na formę o wymiarze 25/36 i na nim układamy pokrojone gruszki i wiśnie. Całość zalewamy ciepłym budyniem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Krem:

Na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku.

Śmietana cynamonowa:

Śmietankę ubijamy pod koniec wsypujemy cukier pudrem i serek mascarpone chwilkę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną. Na końcu łyżka wmieszajmy cynamon. Śmietanę wyłóżmy na zimny placek. Posypmy różowym kokosem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama