Gruszkowa piana, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn

  • 15.10.2017, 11:41
  • red.
Gruszkowa piana, przepis Agnieszki Leśniak z Pustyn
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.

Ciasto: 

50 dag mąki

30 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

15 dag cukru pudru

Krem:

3 budynie

1 słoik gruszek w syropie

Słoik wiśni

Cukier do smaku

Śmietana cynamonowa:

1 serek mascarpone

2 śmietanki

1 szkl cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka cynamonu

¼ szkl wrzątku

Ciasto: 

Masło z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto wykładamy na formę o wymiarze 25/36 i na nim układamy pokrojone gruszki i wiśnie. Całość zalewamy ciepłym budyniem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Krem:

Na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku.

Śmietana cynamonowa:

Śmietankę ubijamy pod koniec wsypujemy cukier pudrem i serek mascarpone chwilkę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną. Na końcu łyżka wmieszajmy cynamon. Śmietanę wyłóżmy na zimny placek. Posypmy różowym kokosem.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe