Serniko-brownie z malinami lub wiśniami, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 14.10.2017, 11:35
  • red.
Serniko-brownie z malinami lub wiśniami, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła, 400 g cukru pudru ( podzielony na dwie porcie-250 i 150 g), 5 jajek, 100 g mąki pszennej, 500 g sera kremowego, 200 g malin lub wydrylowanych wiśni ( oczywiście mogą być mrożone)

Przygotowanie: prostokątną blachę albo tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy czekoladowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło i 250g cukru pudru utrzeć lub zmiksować na gładką masę, następnie dodać 3 jajka- wbijając po jednym i dobrze miksować przed dodaniem kolejnego. Miksując dalej, wlać roztopioną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać mąkę. 3/4 masy przełożyć do formy do pieczenia i wygładzić łyżką powierzchnię.

Przygotowanie masy serowej; Utrzeć ser, resztkę cukru pudru i 2 jajka, aż masa będzie gładka.

Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej ( powstaną fajne łatki czekoladowe) i ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i piec przez 1 godz. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Sernik ten nie potrzebuje żeby go reklamować, jest przepyszny. Trzeba po prostu spróbować żeby się o tym przekonać

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe