Składniki na spód: 200g gorzkiej czekolady, 200g masła, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 140g mąki, 1 cukier waniliowy, pół szklanki orzechów włoskich.
Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego, 300g puree z pieczonej dyni, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 80ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 opakowania cukru waniliowego, garść uprażonych pestek dyni, 2 łyżki miodu
Przygotowanie spodu: Roztopić masło i czekoladę. Wbić do miski jajka. Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę. Wsypać mąkę, sól i znowu zmiksować. Powstałym ciastem wyłożyć formę o śr. 26cm. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w 160st.C przez 25 min.
Do miski włożyć twaróg, cukier, przesianą przez sito mąkę, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, zmiksować. Następnie dodać jajka i znów ubić. Dołożyć puree z dyni i śmietankę. Jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć masę serową na spód brownie i piec przez 15 min. w 160st.C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec przez 60 min. Udekorować pestkami dyni wymieszanymi z miodem.
Napisz komentarz
Komentarze