Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 15:51
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Sernik dyniowy na spodzie brownie, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

To taka wręcz idealna jesienna propozycja, dzięki której ze smakiem przekonamy się że jesień też jest pyszna :) - napisała Pani Katarzyna, wysyłając nam swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Sernik dyniowy na spodzie brownie, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Autor: pixabay.com

Składniki na spód: 200g gorzkiej czekolady, 200g masła, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 140g mąki, 1 cukier waniliowy, pół szklanki orzechów włoskich.

Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego, 300g puree z pieczonej dyni, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 80ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 opakowania cukru waniliowego, garść uprażonych pestek dyni, 2 łyżki miodu

Przygotowanie spodu: Roztopić masło i czekoladę. Wbić do miski jajka. Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę. Wsypać mąkę, sól i znowu zmiksować. Powstałym ciastem wyłożyć formę o śr. 26cm. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w 160st.C przez 25 min.

Do miski włożyć twaróg, cukier, przesianą przez sito mąkę, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, zmiksować. Następnie dodać jajka i znów ubić. Dołożyć puree z dyni i śmietankę. Jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć masę serową na spód brownie i piec przez 15 min. w 160st.C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec przez 60 min. Udekorować pestkami dyni wymieszanymi z miodem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama