Sernik dyniowy na spodzie brownie, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 14.10.2017, 11:32
  • red.
Sernik dyniowy na spodzie brownie, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa pixabay.com
To taka wręcz idealna jesienna propozycja, dzięki której ze smakiem przekonamy się że jesień też jest pyszna :) - napisała Pani Katarzyna, wysyłając nam swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki na spód: 200g gorzkiej czekolady, 200g masła, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 140g mąki, 1 cukier waniliowy, pół szklanki orzechów włoskich.

Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego, 300g puree z pieczonej dyni, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 80ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 opakowania cukru waniliowego, garść uprażonych pestek dyni, 2 łyżki miodu

Przygotowanie spodu: Roztopić masło i czekoladę. Wbić do miski jajka. Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę. Wsypać mąkę, sól i znowu zmiksować. Powstałym ciastem wyłożyć formę o śr. 26cm. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w 160st.C przez 25 min.

Do miski włożyć twaróg, cukier, przesianą przez sito mąkę, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, zmiksować. Następnie dodać jajka i znów ubić. Dołożyć puree z dyni i śmietankę. Jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć masę serową na spód brownie i piec przez 15 min. w 160st.C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec przez 60 min. Udekorować pestkami dyni wymieszanymi z miodem.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe