Piernik z jabłkami i marchewką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 14.10.2017, 11:30
  • red
Piernik z jabłkami i marchewką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki

Ciasto: 15 dag startych na tarce na dużych oczkach twardych jabłek ( bez skórki) 15 dag startej marchwi na tarce na dużych oczkach, 1i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych, 125ml oleju ( najlepiej winogronowego), 1i 1/2 łyżeczki sody, 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, bułka tarta, tłuszcz do formy.

Krem: 25 dag serka mascarpone, 200ml śmietanki 30%, 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, 1/3 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą, wymieszać z orzechami ( garść odłożyć). Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę. Utarte jabłka i marchew odsączyć z nadmiaru soku, dołożyć do masy, wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Piec 55 min. do suchego patyczka, wystudzić. Ciasto udekorować kremem ze schłodzonej śmietanki ubitej z cukrem pudrem i mascarpone. Posypać orzechami i cynamonem.

red

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe