Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 23:28
Reklama

Puszysty deser z winogronami, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Puszysty deser z winogronami, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Składniki: 10 dag margaryny do pieczenia, 30 dag herbatników, 8 dag cukru, 2 łyżeczki wody, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 opakowanie galaretki kiwi, 40 dag winogron.

 

Przygotowanie: Margarynę, cukier i wodę rozpuścić w rondelku i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, ugnieść łyżką i odstawić do lodówki. Galaretkę kiwi rozpuści w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić. Schłodzone mleko zagęszczone ubić mikserem na sztywno. Ciągle ubijając, wlewać cienkim strumieniem galaretki cytrynowe. Piankę wymieszać z umytymi i osuszonymi winogronami. Wyłożyć ją na herbatnikowy spód. Całość zalać galaretką kiwi i odstawić do lodówki na minimum 2 godz., żeby deser dobrze stężał.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama