Składniki
Ciasto: 5 dag margaryny do pieczenia, 17 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pianka: 3 szklanki śmietanki 30%, 1 opakowanie śmietanki Śnieżka, 2 łyżki cukru pudru, 2 dag żelatyny, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Pozostałe: 8 dag czekolady gorzkiej, 1/3 szklanki śmietanki 30%, 15 dag dżemu z czarnej porzeczki ( może być inny , jaki posiadamy)
Przygotowanie: Margarynę roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną margarynę i wymieszać. Ciasto wylać do formy najlepiej o wym. 27na 17cm. Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.
Wystudzić i przeciąć na pół. Jeden blat ułożyć w formie do pieczenia i posmarować dżemem. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Kawę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku. Śmietankę ubić na sztywno razem ze Śnieżką i cukrem pudrem. Gdy masa będzie stała wlać do niej cienkim strumieniem, cały czas ubijając, rozpuszczoną żelatyn.
Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać wystudzoną kawę i wymieszać. Na ciasto wyłożyć jasną piankę, a na nią kawową. Przykryć drugim blatem. 1/3 szklanki śmietanki podgrzać, dodać startą czekoladę i wymieszać. Posmarować polewą ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godz.
Napisz komentarz
Komentarze