Ciasto "Ptasie Mleczko", przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 14.10.2017, 11:25
  • red.
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki

Ciasto: 5 dag margaryny do pieczenia, 17 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Pianka: 3 szklanki śmietanki 30%, 1 opakowanie śmietanki Śnieżka, 2 łyżki cukru pudru, 2 dag żelatyny, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Pozostałe: 8 dag czekolady gorzkiej, 1/3 szklanki śmietanki 30%, 15 dag dżemu z czarnej porzeczki ( może być inny , jaki posiadamy)

 

Przygotowanie: Margarynę roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną margarynę i wymieszać. Ciasto wylać do formy najlepiej o wym. 27na 17cm. Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.

Wystudzić i przeciąć na pół. Jeden blat ułożyć w formie do pieczenia i posmarować dżemem. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Kawę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku. Śmietankę ubić na sztywno razem ze Śnieżką i cukrem pudrem. Gdy masa będzie stała wlać do niej cienkim strumieniem, cały czas ubijając, rozpuszczoną żelatyn.

Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać wystudzoną kawę i wymieszać. Na ciasto wyłożyć jasną piankę, a na nią kawową. Przykryć drugim blatem. 1/3 szklanki śmietanki podgrzać, dodać startą czekoladę i wymieszać. Posmarować polewą ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godz.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe