Staropolski sernik z żurawiną, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 15.10.2017, 11:22
  • red.
Staropolski sernik z żurawiną, przepis Marii Surmacz z Józefowa pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.

Składniki:

Ciasto: 110 g mąki pszennej, 55 g masła, 25 g cukru, 2 żółtka, szczypta soli.

Masa serowa: 1 i 1/4 kg twarogu, 200 g cukru, 30 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 1 laska wanilii, 4 jajka, 250 g masła, 100 g suszonej żurawiny

Przygotowujemy kruchy spód: mąkę przesiać do miski, dodać masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na stolnicy i wyłożyć nim tortownicę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę serową: twaróg, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz miąższ z laski wanilii ubić mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo jajka i rozpuszczone masło.

Wysypać owoce żurawiny na upieczony kruchy spód. Dodać masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec 50 minut.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe