Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 22:49
Reklama

Korzenne ciasto ze śliwkami i migdałami, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i Delecty.
Korzenne ciasto ze śliwkami i migdałami, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Autor: pixabay.com

Składniki: 500g masła, 300g brązowego cukru, 150g melasy, 500g mąki ziemniaczanej, 500g mąki pszennej, 20g proszku do pieczenia, 10 dużych jajek, 30g mieszanki przypraw korzennych, 2 kg wypestkowanych śliwek ( mogą być mrożone)

Kruszonka maślana: 200g cukru, 200g masła, 400g mąki pszennej, 20g cukru waniliowego

Przygotowujemy ciasto: ubić masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać melasę i jajka. Na końcu dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie połączyć składniki. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch ułożyć śliwki, skórką do ciasta.

Przygotowanie kruszonki: wymieszać masło z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mąkę, całość delikatnie wyrobić. Dodać płatki migdałowe i całość wysypać na śliwki.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 35-40 minut albo do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

Proporcje są na blachę 40 na 60 jeśli mamy mniejszą to trzeba proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama