Tarta z jabłkami, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 15.10.2017, 11:17
  • red.
Tarta z jabłkami, przepis Marii Surmacz z Józefowa pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty

Składniki: 20 dag mąki, 12 dag masła, 6 dag cukru pudru, jajko sól, 60 dag jabłek, łyżeczka cynamonu, 10 dag cukru, sok z 1/2 cytryny

 

Schłodzone masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder, jajko i szczyptę soli, szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 minut do lodówki. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki 1/3 ciasta, resztę rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Nałożyć jabłka, wyrównać, obłożyć płatkami masła. Rozwałkować resztę ciasta, przykryć wierzch formy, widelcem zrobić wzorek, w kilku miejscach nakłuć. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe