Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki sypkiej kawy cappuccino
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Galaretka gruszkowa:
5 gruszek
1 galaretka gruszkowa
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka malinowa
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
Poncz:
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu wanilii
2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
1/4 margaryny
2 łyżki cukru pudru
1.5 łyżki kakao
2.5 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić z solą. Ubijając, partiami dodawać cukier z cukrem
waniliowym. Żółtka wymieszać z wodą i dodać do białek. W misce wymieszać
obie mąki z kawą cappuccino ( u mnie czekoladowe) i proszkiem do
pieczenia. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Wlać do formy ( 24/24)
i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
2. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wodę
zagotować z cukrem, dodać gruszki i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia,
wsypać galaretkę z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do
schłodzenia.
3. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć obydwa placki. Galaretkę
malinową i żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
4. Pierwszy placek włożyć do formy w której piekło się ciasto i na
wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z gruszkami. Wstawić do lodówki.
5. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną, ale płynną galaretkę
malinową. Zmiksować i wylać na galaretkę gruszkową. Przykryć drugim
plackiem i wstawić do lodówki.
6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Margarynę roztopić, wymieszać z
cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do
połączenia. Po lekkim przestygnięciu dodać śmietanę, wymieszać i wylać
na ciasto. Można posypać wiórkami.
Ciasto cappuccino z gruszką, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Smaczne, niezbyt słodkie, w sam raz do filiżanki ulubionej kawy - tak swoje ciasto zareklamowała Teresa Skotnicka, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
- 01.10.2017 12:22 (aktualizacja 21.09.2023 16:25)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze