Składniki:
5 jajek
1 szklanki cukru
3 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 jogurt grecki 400g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jabłka
12 szt śliwek
1 kisiel brzoskwiniowy
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki ciemnego kakao
Kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła
Blacha 26x40 wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać podzielić na cząstki, posypać połową kisielu i wymieszać.
2. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, posypać resztą kisielu i wymieszać.
3. Cukier puder wymieszać z kakao.
4. Składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć w palcach.
5. Jajka ubić z cukrami, dodać pozostałe składniki i ucierać do połączenia.
6. Na blachę wyłożyć cienką warstwę ciasta, posypać połową mieszanki
cukru z kakao. Łyżeczką kłaść małe porcje ciasta, posypać resztą
kakaowej mieszanki i znowu łyżeczką wyłożyć resztę ciasta.
7. Na wierzchu przemiennie ułożyć jabłka i śliwki, posypać kruszonką i
włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45 minut.
Ciasto śliwkowo - jabłkowe z wzorkiem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Szybkie i smaczne ciasto do kawki - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
- 01.10.2017 11:34 (aktualizacja 21.09.2023 16:25)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze