Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 03:19
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Ciasto śliwkowo - jabłkowe z wzorkiem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Szybkie i smaczne ciasto do kawki - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Ciasto śliwkowo - jabłkowe z wzorkiem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Składniki:

5 jajek
1 szklanki cukru
3 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 jogurt grecki 400g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

3 jabłka
12 szt śliwek
1 kisiel brzoskwiniowy

1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki ciemnego kakao

Kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła

Blacha 26x40 wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania:
1.  Jabłka obrać podzielić na cząstki, posypać połową kisielu i wymieszać.
2.  Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, posypać resztą kisielu i wymieszać.
3.  Cukier puder wymieszać z kakao.
4.  Składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć w palcach.
5.  Jajka ubić z cukrami, dodać pozostałe składniki i ucierać do połączenia.
6.  Na blachę wyłożyć cienką warstwę ciasta, posypać połową mieszanki
cukru z kakao. Łyżeczką kłaść małe porcje ciasta, posypać resztą
kakaowej mieszanki i znowu łyżeczką wyłożyć resztę ciasta.
7.  Na wierzchu przemiennie ułożyć jabłka i śliwki, posypać kruszonką i
włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama