Ciasto:
500g mąki
200g masła
60g drożdży
4 żółtka
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Masa orzechowa:
300g zmielonych orzechów
4 białka
1 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
300g wypestkowanych śliwek
1 kisiel bez cukru
Blacha 25x34 wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką. Drożdże wymieszać ze śmietaną i
cukrem. Jajka i żółtka lekko roztrzepać. Wszystko razem połączyć,
zagnieść ciasto i podzielić na trzy jednakowe części.
2 Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać
zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Do gęstości dodać bułkę tartą.
3. Połówki śliwek wymieszać z kisielem.
4. Wszystkie części ciasta rozwałkować na wielkość blachy.
5. Przełożenie: ciasto - masa orzechowa, ciasto - połówki śliwek
ułożone przecięciem do góry i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i
zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
6. Pieczemy w temp 175*C ok 45 min. Po wystudzeniu polać polewą lub
posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa
Pyszne połączenie orzechów i śliwek, otulonych ciastem drożdżowym - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
- 01.10.2017 04:59 (aktualizacja 21.09.2023 16:25)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze