Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 21:56
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Ciasteczka jeżynowe, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Ciasteczka jeżynowe, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Składniki:

30 dkg mąki

10 dkg masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dkg cukru pudru

2 jajka

8 łyżek syropu z jeżyn

lukier:

10 łyżek cukru pudru

5 łyżek syropu z jeżyn

dżem :

2 jabłka kwaśne

30 dkg jeżyn

25 dkg cukru

Jabłko obrać, pokroić w kawałki i z jeżynami włożyć do garnka, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści. Odlać 13 łyżek syropu. Owoce gotować aż zmiękną, sok odparuje i powstanie gęsta masa. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wsypać na stolnicę , dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder , jajka i syrop. Zagnieść ciasto, rozwałkować , wykrawać kieliszkiem krążki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Krążki odstawić do wystygnięcia. Połowę krążków posmarować dżemem, przykryć pozostałymi krążkami, docisnąć.

Syrop z jeżyn podgrzać, wymieszać z cukrem pudrem, polukrować krążki, odstawić do zastygnięcia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama