Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 02:12
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Tarta z jabłkami, przepis Marii Bondar z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Tarta z jabłkami, przepis Marii Bondar z Zamościa

Składniki:

kruchy spód:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 jajko

wierzch tarty:

  • 2–3 jabłka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1–2 łyżki mąki

Przygotowanie zaczynam od zagniecenia kruchego ciasta. Najpierw siekam nożem mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło, a potem dodaję jajko i zagniatam.Chowam do lodówki na 30 min.Nawijam na wałek i przenoszę do formy i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15 minut .Jabłka kroję na ćwiartki, a potem na plasterki i układam po okręgu.Przygotowuję sos (wszystko mieszam).Zalewam sosem jabłka i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 30 minut. 

Pyszna z herbata cynamonową


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama