Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 23:12
Reklama

KONKURS SPOŁEM PSS ROBOTNIK ZAMOŚĆ: Zapiekane buraki z jajkami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik w Zamościu.
KONKURS SPOŁEM PSS ROBOTNIK ZAMOŚĆ: Zapiekane buraki z jajkami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Autor: Urszula Świeca

Składniki:

1 kg buraków

4 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżki masła
2/3 szklanki śmietany 30%

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych

4 łyżki startego sera żółtego gouda

sól.pieprz


 

Buraki wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować, odcedzić, wystudzić , obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtaczać w niej plastry buraków. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać jajkami ubitymi ze śmietaną z dodatkiem soli oraz soku z cytryny. Ser wymieszać z orzechami, wyłożyć na buraki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.

Potrawę najlepiej podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem.Do potrawy polecam czerwone wino wytrawne.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama