KONKURS SPOŁEM PSS ROBOTNIK ZAMOŚĆ: Zapiekane buraki z jajkami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

  • 19.04.2017, 05:26 (aktualizacja 19.04.2017, 14:59)
  • red.
KONKURS SPOŁEM PSS ROBOTNIK ZAMOŚĆ: Zapiekane buraki z jajkami, przepis… Urszula Świeca
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik w Zamościu.

Składniki:

1 kg buraków

4 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżki masła
2/3 szklanki śmietany 30%

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych

4 łyżki startego sera żółtego gouda

sól.pieprz


 

Buraki wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować, odcedzić, wystudzić , obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtaczać w niej plastry buraków. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać jajkami ubitymi ze śmietaną z dodatkiem soli oraz soku z cytryny. Ser wymieszać z orzechami, wyłożyć na buraki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.

Potrawę najlepiej podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem.Do potrawy polecam czerwone wino wytrawne.

red.

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe