Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 13:39
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Ciasto orzechowe z kremem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.
Ciasto orzechowe z kremem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Autor: Teresa Skotnicka

Kruche ciasto z winnym dżemem, dużą ilością orzechów i budyniowym
kremem. Proste i smaczne.

Ciasto białe:
500 g mąki
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy Delecta
200 g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy Delecta
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

350 g orzechów włoskich
ok.300g kwaśnego dżemu (u mnie śliwkowy z czekoladą i orzechami laskowymi)

Krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z dodatkiem wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki cukru
250 g masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu wanilii

Forma: 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto białe: Jajko utrzeć z cukrami. Dodać miękką margarynę i
dalej ucierać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować i
dodać mąkę. Mikser włączyć na najmniejsze obroty i ucierać aż zrobią się
grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na trzy części.
2.    Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotować tak jak ciasto białe.
Kakao dodać razem z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Podzielić na trzy
i na 30 minut włożyć do zamrażarki.
3.    Ciasto jasne rozwałkować na wielkość formy, posmarować 1/3 ilości
dżemu i posypać 1/3 grubo posiekanych orzechów. Jedno ciasto ciemne
zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na orzechy. Piec 18 - 20 minut w
temperaturze 200 stopni.Pozostałe dwa ciasta przygotować w ten sam sposób.
4.    Krem: Z mleka cukru i budyniu z mąką ziemniaczaną ugotować budyń.
Masło utrzeć i partiami dodać zimny budyń. Na koniec dodać ekstrakt
wanilii i sok z cytryny do smaku.
5.    Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na krem drugi placek i
reszta kremu a następnie położyć trzeci placek i lekko docisnąć. Odłożyć
do schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie
jest to konieczne.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: XYZTreść komentarza: Nie może bo budżet uchwalony musi zgodnie z nim działać inaczej RIO zaopiniuje negatywnie. Lwowskiej też nie wstrzymaData dodania komentarza: 25.04.2024, 12:12Źródło komentarza: Zamość: Na Karolówce przebudowanych zostanie kilka drógAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Zabrać socjal pasożytom pokroju pana buraka i dać na pocztę. Pieniądze sto razy lepiej wydane.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:37Źródło komentarza: Strajk na poczcie. Uwaga, to oznacza utrudnienia dla klientów [KOMUNKAT ZWIĄZKOWCÓW]Autor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Likwidują coś w jednej z najszybciej wyludniającej się gminy w całym kraju? Niemożliwe.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:33Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Proste rozwiązanie zabrać socjal takim pasożytom jak pan burak i dać na pocztę. I tak z moich podatków to idzie więc wolę takie rozwiązanie.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:31Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: klikTreść komentarza: Jenot to sobie może , zaorać las, tam gdzie jego miejsce!Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:30Źródło komentarza: Zamość: Nieoficjalne wyniki wyborów. Rafał Zwolak nowym prezydentemAutor komentarza: no nie "normalny" ?Treść komentarza: najwięcej ma do powiedzenia sbecki emerytData dodania komentarza: 25.04.2024, 11:19Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początek
Reklama
Reklama