Kożuszki, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

  • 06.04.2017, 09:57
  • red.
Kożuszki, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa Teresa Skotnicka
Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny z Kroniką Tygodnia i marką Delecta.

Składniki:

3 szklanki mąki
5 żółtek
1 margaryna
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka amoniaku
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1.    Mąkę siekać z margaryną,dodać śmietanę,żółtka utarte z cukrem i
pozostałe składniki
2.    Zagnieść szybko ciasto i schłodzić
3.    Wałkować na grubość około trzy milimetry i wycinać dowolne
kształty Piec ok 10 minut w temp 190 stopni
4.    Do sklejenia kółek lub innych kształtów używam dżemu,masy
kajmakowej lub innego kremu
5.    Ciasteczka umoczyć w polewie czekoladowej i obtoczyć w kruszonych
waflach orzechach albo tylko posypać cukrem pudrem

Rada:
Ja z części ciasta wykroiłam kształt jajeczek i udekorowałam lukrem

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe