Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 23:48
Reklama

Torcik z galaretkami, przepis Agnieszki Gontarz z Majdanu Nepryskiego

Przepis nadesłany na wielkanocny konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marki Delecta.
Torcik z galaretkami, przepis Agnieszki Gontarz z Majdanu Nepryskiego

Autor: Agnieszka Gontarz

Składniki: po 2 galaretki cytrynowe Delecta, 2 galaretki truskawkowe Delecta, 2 galaretki agrestowe Delecta, 2 galaretki cytrynowe na wierzch, 3 szklanki mleka 3,2 %, łyżka cukru, 5 łyżeczek żelatyny

Do dekoracji: 1 jabłko z czerwoną skórką, 1 zielona galaretka, 1/2 szklanki cukru

Wykonanie: Tortownicę wyłożyć folią. Każdy smak galaretki rozpuścić w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Jeden rodzaj galaretki wystudzić i jeszcze płynną przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Gdy zastygnie wylać 1/3 chłodnego mleka z żelatyną. Tak samo wylać pozostałe galaretki i mleko. Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie plasterki.

Zagotować szklankę wody z cukrem, plasterki jabłek gotować 3-5 minut. Odsączyć, wystudzić. 2 galaretki cytrynowe na wierzch rozpuścić w 1/2 l wody, wystudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wody. Tężejące galaretki wylać na wierzch.

Z plasterków jabłek uformować różyczki, wcisnąć w jeszcze nie całkiem zastygniętą galaretkę i udekorować zieloną galaretką pokrojoną w dowolne kształty.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama