Mazurek owocowy, przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry

  • 06.04.2017, 04:44 (aktualizacja 06.04.2017, 12:11)
  • red.
Mazurek owocowy, przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry Renata Pyzik
Przepis nadesłany na wielkanocny kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i marki Delecta.

Składniki:

ciasto kruche

2/3 szkl mąki

7 łyżek cukru

1 jajko

1/4 kostki masła

1/4 cukru waniliowego

 

ciasto owocowe

1/2 szkl mąki

4 łyżki cukru

1/4 kostki masła

1 jajko

1 żółtko

1/4 op cukru waniliowego Deecta

2 szkl siekanych bakalii (mieszanka)

Posypki kolorowe Delecty 

 

Ciasto kruche zagnieść szybko, rozklepać w formie i upiec na złoty kolor .. ok 15-20 min w temp 180 st.

Ciasto owocowe; Masło z żółtkami i połową cukru utrzeć na puszystą masę. Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min .

 

Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami.

Polewa czekoladowa.  3/4 szkl. cukru zalać niewielką ilością wody, ugotować syrop (do nitki), dodać łyżkę masła i 3 łyżeczki kakao. Chwilę jeszcze gotować mieszając i ucierając. Wylać na mazurek lub użyć gotową polewę .

red.

Zdjęcia (5)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe