Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 01:47
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Sernik cytrynowy z żurawiną, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa

Przepis nadesłany na wielkanocny, kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i marki Delecta
Sernik cytrynowy z żurawiną, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa

Autor: Katarzyna Janeczko

SKŁADNIKI

1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru 
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek) Delecta
150-200 g suszonej żurawiny

150-200 g kakaowych herbatników
4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny 

Dodatkowo:
cukier puder
buła tarta

 

WYKONANIE:

1/ Herbatniki pokruszyć na pył, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy 26cm, wyścielić papierem do pieczenia i wylepić herbatnikami, uklepać. Boki tortownicy nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

 

2/ Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać żurawinę i pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama