Sernik cytrynowy z żurawiną, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa

  • 06.04.2017, 04:42
  • red.
Sernik cytrynowy z żurawiną, przepis Katarzyny Janeczko z Zamościa Katarzyna Janeczko
Przepis nadesłany na wielkanocny, kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i marki Delecta

SKŁADNIKI

1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (ja użyłam z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru 
125 g margaryny
1 budyń cytrynowy (proszek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
1 łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy (kilka kropelek) Delecta
150-200 g suszonej żurawiny

150-200 g kakaowych herbatników
4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny 

Dodatkowo:
cukier puder
buła tarta

 

WYKONANIE:

1/ Herbatniki pokruszyć na pył, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy 26cm, wyścielić papierem do pieczenia i wylepić herbatnikami, uklepać. Boki tortownicy nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

 

2/ Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać żurawinę i pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe