Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 03:17
Reklama

Nie trać czasu przed świętami. Przygotuj pierogi z kapustą i grzybami już teraz

Przeraża cię myśl o zbliżającym się natłoku przedświątecznych obowiązków? Część z nich możesz wykonać już teraz. Jednym z nich jest przygotowanie wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami. Mamy dla ciebie tradycyjny przepis na to danie. Podpowiemy również, w jaki sposób przechowywać już przyrządzone, aby nie skleiły się i zachowały doskonały smak i aromat.
Nie trać czasu przed świętami. Przygotuj pierogi z kapustą i grzybami już teraz

Autor: iStock

Składniki na ok. 60 pierogów:

Ciasto:

- 0,5 kilograma mąki pszennej,
- żółtko jaja kurzego,
- gorąca, ugotowana woda.

Farsz:
- 0,5 kilograma kapusty kiszonej,
- 50 gramów suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- odrobina oleju,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Grzyby należy opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić w takiej formie już dzień wcześniej. Po nocy moczenia ugotować je w tej samej wodzie aż do uzyskania miękkości. Następnie wywar odlać lub wykorzystać do sosu bądź zupy, a grzyby drobno posiekać.

2. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Aby nie była zbyt kwaśna, można odlać z niej wcześniej wodę zawartą w opakowaniu. Po około godzinie odsączyć, ostudzić i również drobno posiekać.

3. Cebulę podsmażyć do momentu zeszklenia, następnie dodać do niej przygotowane uprzednio grzyby i smażyć jeszcze przez kilka minut w międzyczasie doprawiając do uzyskania preferowanego smaku.

4. Do dużej misy przesypać przygotowaną mąkę i dodać żółtko. Mieszać z możliwie ciepłą wodą (tak, aby się nie sparzyć) do momentu osiągnięcia elastycznej masy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie kleić się a w jego przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza.

5. Blat lub stolnicę podsypywać mąką i małymi porcjami wałkować kolejne jego części. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka (za pomocą brzegu szklanki lub wykrawacza). Na środku wykładać łyżeczką farsz, składać kółka na pół i sklejać ze sobą ich brzegi palcami.

6. Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Można podawać je z okrasą z cebuli.

Jak przechowywać pierogi do świąt?

Najlepszym sposobem jest zamrożenie ich przed obróbką termiczną. Aby nie skleiły się, należy układać pierogi jeden obok drugiego w miseczkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przygotowane w ten sposób włożyć do zamrażarki i dopiero po ich całkowitym zamarznięciu przełożyć do jednego pojemnika lub woreczka. Po wyjęciu z zamrażarki w wigilijny wieczór przygotowujemy je w ten sam sposób, co świeże, czyli wrzucając do osolonego wrzątku.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AlexTreść komentarza: Widać, że hotel nie jest już dochodowy...szukają nowego źródła utrzymania a określanie go luksusowym to nadużycie. Kasyno to tylko problemy.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 14:09Źródło komentarza: Nie będzie kasyna w Hrubieszowie. Radni zagłosowali "przeciw"Autor komentarza: aiTreść komentarza: efekt tuska wszędzie - nawet w Hrubieszowie, a po co pociąg jak mamy go w berlinie :)))Data dodania komentarza: 23.04.2024, 12:44Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Pan burak jako proboszcz doskonale wie ile dzieci zwłaszcza chłopców idzie do pierwszej komunii.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 11:06Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: Bolszewickie mediaTreść komentarza: "I dodaje, że w klasie jej córki jest 19 dzieci. A do komunii idą 4 klasy. I od każdego dziecka jest 1000 złotych.". Naprawdę ? Dotychczas wasza bolszewicka narracja była taka, że mało kto uczęszcza na religię. Coś jesteście chorągiewkami towarzyszeData dodania komentarza: 23.04.2024, 09:25Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: KateTreść komentarza: Nie chcesz nie dawaj nie znasz wszystkich szczegółów to nie zabieraj głosu Gdyby nie potrzebowali to by nie zbieraliData dodania komentarza: 23.04.2024, 06:20Źródło komentarza: Płoskie: Warsztat Bra-Tek spłonął. Kto dołoży cegiełkę do odbudowy?Autor komentarza: EhhTreść komentarza: To co juz prawka nie zabieraja? Czy to jakies ulgi !?Data dodania komentarza: 22.04.2024, 22:32Źródło komentarza: Gm. Tomaszów: Pirat drogowy w Jezierni. Miał 200 km/h na liczniku
Reklama
Reklama