Filiżankę herbaty na zdrowie

  • 31.10.2021, 07:06
  • wd
Filiżankę herbaty na zdrowie
Na dworze coraz zimniej. W poniedziałek 25 października nad ranem było nawet mroźnie. Teraz coraz częściej będziemy sięgać po ciepłe napoje, żeby się rozgrzać. Warto pić herbatę, ale nie byle jaką, tylko taką której nasz organizm najbardziej potrzebuje.

Czarna herbata

Swoją nazwę zawdzięcza ciemnemu kolorowi sfermentowanych liści herbaty, z których jest przygotowywana. Ciemnopomarańczowy lub czerwony napar działa pobudzająco za sprawą zawartości teiny, dlatego z powodzeniem może zastąpić poranną kawę. Picie tej herbaty korzystnie wpływa na układ krążenia i naczynia krwionośne. Uwaga: należy ją parzyć świeżo zagotowaną wodą, o temperaturze 100°C i nie dłużej niż pięć minut. Herbata parzona dłużej nabierze charakterystycznej goryczki i straci swoje właściwości zdrowotne. Można ją pić bez niczego, albo doprawić dodając miód, cytrynę czy imbir. To wersja bardzo rozgrzewająca. 

Zielona herbata

Herbata zielona wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, korzystnie wpływa na serce oraz kondycję umysłową. Jest polecana także osobom, które pilnują wagi ciała, ponieważ przyspiesza metabolizm i wspomaga proces odchudzania. Żeby  jednak zachować te właściwości zdrowotne, należy ją właściwie zaparzyć. Uwaga: nie ma jednego sposobu parzenia dla każdego rodzaju herbat. Jest on różny ze względu na postać herbaty i na jej poszczególne odmiany, dlatego najlepiej stosować się do przepisu podanego na opakowaniu. Warto wiedzieć, że liście zielonej herbaty można parzyć nawet trzy razy (nie stracą one właściwości, o ile zaparzymy je w odpowiedniej temperaturze).

Czerwona herbata

Napar z liście czerwonej herbaty ma charakterystyczny, głęboki smak. Zaletą tej odmiany jest bardzo dobry wpływ na metabolizm, dlatego jest idealna dla osób na diecie. Ponadto czerwona herbata pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga pamięć i koncentrację. Czerwoną herbatę należy parzyć nawet do 7 minut (im dłużej, tym będzie miała bardziej gorzki smak). 

Biała herbata

Powstaje z dopiero co rozwijających się pączków liści, które chroni się przed słońcem, by nie nabrały zielonego barwnika. To prawdziwy eliksir młodości. Biała herbata chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zawiera antyoksydanty. Wspiera działanie układu odpornościowego, pomaga łagodzić nerwy oraz działa orzeźwiająco. Bardzo dobrze wpływa na pracę umysłu oraz zdolność koncentracji. Herbatę białą parzy się na ogół do pięciu minut. Odpowiednia temperatura wody do zaparzenia tej herbaty jest niższa o dziesięć – kilkanaście stopni od temperatury wrzenia, dlatego po zagotowaniu się wody należy chwilę odczekać przed zalaniem herbaty. Białej herbaty nie powinno się niczym doprawiać czy słodzić.

Można pić każdy rodzaj herbaty, rano zaczynać od czarnej, w dzień popijać białą i czerwoną. A na wieczór rozgrzać się, np. popijając zieloną herbatkę.  

wd

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Ala
Ala 02.11.2021, 10:24
Herbatę lubię pić szczególnie z samego rana do śniadania. Później to już zazwyczaj pije jedynie cisowianke, czasami zdarzy mi się wypić kawę jak robię się w ciągu dnia senna, ale to raz na jakiś czas tylko :)

Pozostałe