Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 03:02
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Polski chleb jest najlepszy

16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba.
Polski chleb jest najlepszy

Pierwsi Słowianie swój chlebek wypiekali na rozgrzanych kamieniach. Dzisiaj coś przypominającego ich okrągły placek znamy jako podpłomyk. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak ciepły chleb z chrupiącą skórką.

Przepis na podpłomyk nie zmienił się przez wieki i nadal jest prosty. Wystarczą mąka pszenna, woda i sól. Można dodać ziół np. czarnuszki lub kminku. Wypiek chleba jest procesem bardziej skomplikowanym. Wiadomo, że w średniowieczu wypiekano już żytni ciemny chleb (rżany) oraz białe rogale i obwarzanki. Na co dzień na stołach pojawiał się chleb z mieszanych składników: różnych mąk, najczęściej pszennej, mąki z grochu, otrębów, surowych ziemniaków i jeszcze kilku takich składników, których dzisiaj byśmy tam nie dodali.

Każdy kraj ma własną odmianę chleba. W Chinach mają Man-Tou, kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb w postaci pieczonego na rozgrzanym piecu placka. We Francji - bagietki, w Wielkiej Brytanii- chleb tostowy, a na Wschodzie Europy ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej, na zakwasie.

My, Polacy, mamy swój ulubiony chleb i zdaniem wielu obywateli świata jest on bezkonkurencyjny. A już ten upieczony w piecu domowym z tradycyjnego przepisu, z mąki z naszych zbóż, własnoręcznie zagnieciony, to czysta poezja.

Każdy może spróbować upiec chleb w domu (nawet w piekarniku kuchenki gazowej). Przepisów jest mnóstwo, można je znaleźć chociażby w Internecie. Mąkę można kupić np. w zamojskich zakładach zbożowych w Zamościu. To produkt najwyższej jakości, ze zbóż od okolicznych rolników. A jeśli ktoś jest bardziej leniwy albo już próbował swoich sił w domowej piekarni, ale jest niezbyt zadowolony z efektu, to trudno. Na szczęście jest wiele piekarni, które mają sprawdzone sposoby na wypiekanie chleba. tradycyjne receptury i rękę do chleba, która nigdy nie zawodzi. My polecamy wszystkie wypieki Piekarni ARS Antoniego Skrzypy i PSS Społem w Zamościu. Poza chlebem mają one bułki, bułeczki, ciastka, ciasteczka. Równie pyszne, do kawy, do mleka, do herbaty.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
turbo dzidek 16.10.2021 09:18
Zobaczcie tak wygląda chleb, za parę miesięcy stanie się dobrem luksusowym.

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama