Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 20:45
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Gm. Telatyn: Warsztaty kulinarne w Łykoszynie (ZDJĘCIA)

,,W kuchni u Świeżawskich” – pod takim tytułem 6 i 7 października 2021r. odbył się w Wiejskim Centrum Turystyki i Promocji Wsi w Łykoszynie dwudniowy cykl warsztatów kulinarnych.
Gm. Telatyn: Warsztaty kulinarne w Łykoszynie (ZDJĘCIA)

Autor: Fot. Organizatorzy

Miały one na celu odtworzenie smaków kuchni, która królowała na stole u wywodzącego się z Łykoszyna Stefana Świeżawskiego.

W warsztatach uczestniczyło 40 osób, które zostały podzielone na dwie grupy po 20 osób. Po kulinarnej wędrówce, szlakiem dawnej kuchni prowadzili nas państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie właściciele Restauracji Koncertowa z Lublina, którzy są miłośnikami polskiego, tradycyjnego gotowania i produktów regionalnych. Razem z uczestnikami, w warsztatach uczestniczyli: gospodarz miejsca Wójt Gminy Telatyn pan Dariusz Kozłowski i Sekretarz Gminy pan Mieczysław Szaruga a także zaproszeni goście: Sekretarz Powiatu pan Dariusz Czop i Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Tomaszowie Lubelskim pani Stanisława Koper.

Dwa dni warsztatów sprawiły, że uczestnicy poznali dawne smaki – dania inne, zupełnie inaczej przyprawione i przygotowane, aczkolwiek smaczne i bardzo oryginalne. Inspiracją do powstałych dań stała się książka ,,Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego”- powstała na podstawie rękopisu, który tworzony był od połowy XVII do roku 1930.

Na jego kartach pokolenia rodu Świeżawskich zapisywały tajniki swojej kuchni oraz rozmaite praktyczne sposoby na gospodarskie kłopoty. To bardzo oryginalna i niepowtarzalna pozycja zwłaszcza dla nas, współcześnie żyjących. Z książki można dowiedzieć się m.in. jak przyrządzić staropolskie miszkulancje, mickiewiczowskie arkasy, jajecznicę z winem, jak upiec babę sarmacką i pierogi hreczanne oraz jak zrobić doskonałe pączki. Przepisy bardzo niecodzienne na współczesne czasy, nad którymi trzeba bardzo popracować by uzyskać ich dawny smak.

Podczas warsztatów udało się to w 100%. To wielka zasługa naszych restauratorów oraz pań i panów uczestniczących w warsztatach. W ciągu dwóch dni udało się przygotować prawdziwe rarytasy: Ryby sadzane albo po czesku, Blinki, Ptaszki duszone, Wątróbkę duszoną z konfiturą z cebuli, Grzanki z pomarańczową nutą, Pasztet z kurczaka i Galantynę z pomidorów czyli rajskich jabłek.

Organizatorem wydarzenia była Biblioteka Publiczna Gminy Telatyn.

,,Dofinansowano ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu ,,Patriotyzm Jutra”



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama