Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

  • 10.10.2021, 12:27
  • News4Media
Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy fot. iStock
Rozgrzewa i poprawia nastrój. Gorąca czekolada to idealna propozycja na osłodzenie sobie chłodnego jesiennego wieczoru. Sprawdź, jak podać ją w domu na kilka różnych sposobów.

Gorąca czekolada z piankami marshmallows

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pianek marshmallows

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, opcjonalnie dodać cukier lub cukier wanilinowy do smaku (pamiętając o tym, że pianki marshmallows po rozpuszczeniu dodadzą dodatkowej słodyczy) i mieszając, podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady, cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Przed podaniem udekorować piankami marshmallows u góry.


Gorąca czekolada na ostro

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier, chili i cynamon. Podgrzewać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Opcjonalnie: górę można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.


Wegańska gorąca czekolada na mleku kokosowym

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zagotować. Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie: górę udekorować kokosową bitą śmietaną, którą również można wykonać z mleka kokosowego (wskazówka: by dobrze się ubiło, musi być bardzo mocno schłodzone). Smacznego!

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe