Zupa, placki, surówka, smoothie. Jesienne przepisy na bazie świeżej dyni

  • 02.10.2021, 08:09
  • News4Media
Zupa, placki, surówka, smoothie. Jesienne przepisy na bazie świeżej dyni iStock
Dynia jest warzywem, które sprawdzi się nie tylko do halloweenowych dekoracji. Jest to przede wszystkim skarbnica cennych witamin A, B, C, i E oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu i cynku. Jej prozdrowotne działanie pomaga wzmocnić serce, ustabilizować pracę jelit, obniżyć cholesterol, a także stworzyć barierę ochronną przed infekcjami i grzybicą. Oto kilka przepisów, które pomogą włączyć ją do diety.

Delikatna zupa krem z dyni

Składniki:

- pęczek włoszczyzny
- 200 gramów mięsa drobiowego (np. podudzia z kurczaka) lub 200 gramów tofu i łyżka masła w wersji wegetariańskiej
- trzy średniej wielkości ziemniaki
- suszona, wędzona papryka
- średniej wielkości świeża dynia
- pestki z tej dyni 
- pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy

Wykonanie:

1. Włoszczyznę oraz ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skóry, usunąć z niej wnętrze i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso oczyścić pod bieżącą, chłodną wodą. Całość włożyć do dużego garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalać wodą tak, aby przykrywała wsad.

2. Gotować przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.

3. Ugotowane warzywa oraz mięso zdjęte z kości zmiksować blenderem lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelać do garnka.

4. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Całość udekorować obranymi pestkami dyni. Można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Soczyste placuszki z dyni

Składniki:

- średniej wielkości dynia
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12 lub 18 proc.
- szklanka mąki pszennej
- sól do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Dynię pokroić, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem lub trzepaczką na sztywno.

3. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do osiągnięcia jednolitej konsystencji, przyprawić solą według upodobań.

4. Olejem przykryć dno patelni. Łyżką stołową nakładać na rozgrzany tłuszcz porcje masy i smażyć do uzyskania złocistego odcienia z każdej strony. Placuszki można podawać z pozostałą, gęstą śmietaną.



Jesienna surówka z dyni i marchewki

Składniki:

- mała dynia
- jabłko
- dwie średniej wielkości marchewki
- sól
- cukier
- cytryna
- trzy łyżki stołowe oleju

Przygotowanie:

1. Dynię obrać, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć również na dużych oczkach tarki.

3. Starte warzywa posypać z wierzchu cukrem i odstawić na godzinę, aż zmiękną i wypuszczą sok.

4. Następnie dodać olej i doprawić solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu osiągnięcia preferowanego smaku.



Owocowe smoothie z dynią

Składniki:

- mała dynia
- banan
- jabłko
- łyżka stołowa miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Dynię umyć, obrać, oczyścić wewnątrz i pokroić na małe kawałki. Banana obrać ze skórki, jabłko umyć, obrać, wydrążyć z pestek.

2. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przepis można wzbogacić o inne ulubione owoce.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe