Te kiszone warzywa mogą cię zaskoczyć. Trzy niecodzienne przepisy

  • 21.08.2021, 13:18
  • News4Media
Te kiszone warzywa mogą cię zaskoczyć. Trzy niecodzienne przepisy fot. iStock
Kiszone ogórki czy tradycyjna kiszona kapusta to już przeżytek. Teraz kisi się o wiele więcej warzyw. Zobacz trzy niecodzienne przepisy na proste domowe kiszonki.

Kiszenie żywności to bardzo stary sposób na przedłużenie jej przydatności do spożycia i długotrwałe przechowywanie. Co ważne, sposób ten ma dobroczynny wpływ na zdrowotne właściwości danych produktów, dlatego jest tak ceniony przez wielu smakoszy. Kiszonki to doskonałe źródło witamin oraz minerałów, a także błonnika. Sięgając po nie, wspieramy funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i przywracamy równowagę mikroflory jelitowej.

Kiszona rzodkiew

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 4 gałązki kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej 
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć i obrać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, przekładając obficie ziołami i przyprawami. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić. Zalać rzodkiewki, tak by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Przykryć małym talerzykiem. Słoiki zostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na okres 3 - 7 dni (każdego kolejnego dnia rzodkiewki będę kwaśniejsze, podobnie jak ogórki małosolne). Po tym czasie słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce.

Kiszony czosnek

Składniki:

  • 10 główek czosnku polskiego
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • 4 gałązki kopru
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Na dno każdego wyparzonego słoika ułożyć 2 kawałki obranego korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, pół liścia laurowego, i 1/4 łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać koper. Zagotować wodę z solą i zalać słoiki. Zakręcić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kilogramy pomidorów
  • korzeń chrzanu
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
  • 10 ząbków czosnku
  • gałązka kopru

Przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć, czosnek i chrzan obrać, a koper opłukać. Na dno wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku, odrobinę kopru i kawałek chrzanu. Na to układać pomidory, a na wierzch znów ułożyć warstwę ziół i przypraw. Zagotować wodę  z solą i gorącym roztworem zalać słoiki. Zakręcić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ustanie burzliwa fermentacja, słoiki można wynieść np. do piwnicy.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe