Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 06:21
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Najprostsze przepisy na domowe przetwory: ogórki, powidła, buraczki

Zamknij smak i aromat lata w słoiku! Sprawdź, które przetwory najłatwiej zrobić samemu w domu.
Najprostsze przepisy na domowe przetwory: ogórki, powidła, buraczki

Autor: fot. iStock

Gdy warzyw i owoców jest pod dostatkiem, warto zastanowić się nad przygotowaniem zdrowych, domowych przetworów. Te na pewno przydadzą się zimą, gdy na rynku nie będą dostępne już sezonowe dobroci.

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
  • 2 łyżki wody
  • 150g cukru (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Na dno garnka wlać wodę i ułożyć śliwki. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 h, często mieszając. Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami. Teraz należy sprawdzić słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15min. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. Jeśli dodaliśmy cukier, należy powidła dalej gotować, aż ponownie zgęstnieją (jeszcze przez ok. 30 min.). Następnie gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować. Gotowe powidła idealnie nadadzą się do kanapek lub do ciasta.

Ogórki z curry

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 płaskie łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 16 ziaren pieprzu
  • 4 listki laurowe

Przygotowanie:

Ogórki umyć bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odciąć im oba końce i cienko obrać ze skórki. Następnie każdą sztukę przekroić wzdłuż na cztery słupki. Do każdego słoiczka wsypać po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po cztery ziarna czarnego pieprzu. Dodać po jednym, małym listku laurowym. Ułożyć w słoikach słupki z ogórków. Do garnka wlać 3 szklanki wody. Wsypać około 3/4 szklanki cukru, jedną, płaską łyżkę soli kamiennej do przetworów oraz trzy płaskie łyżki przyprawy curry w proszku. Zagotować wodę z dodatkami. Mieszać ją do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Kolejno wlać 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadzić zalewę do wrzenia, a następnie od razu wyłączyć. Gotową zalewę wlewać do słoików, by całkowicie przykryć ogórki, ale zostawić 1 cm wolnej przestrzeni od rantu. Dopiero tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić.

Tarte buraczki

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie:

Buraki umyć pod zimną, bieżącą wodą i umieścić w dużym garnku. Większe sztuki powinny znaleźć się  na dnie garnka. Wlać do garnka tyle wody, by pokryć całe buraki. Przykryć przykrywką i gotować, aż zmiękną (w zależności od wielkości buraków od 40 do 70 minut Lekko przestudzone buraki obrać ze skórki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, by nie zafarbować dłoni. Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach (można skorzystać z maszynki). Starte egzemplarze umieścić ponownie w garnku. Wsypać pół szklanki cukru, jedną łyżkę soli kamiennej i wlać pół szklanki octu spirytusowego 10 %. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Dobrze wymieszane buraczki z dodatkami przełożyć do słoików, tak by nie było w nich pęcherzyków powietrza. Zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i mocno zakręć słoiki. Buraczki na zimę należy zapasteryzować. Można to zrobić w piekarniku. Słoiki umieścić w zimnym piekarniku i nastawić temperaturę grzania na 110 stopni. Czas pasteryzacji odlicza się dopiero od nagrzania się piekarnika. Słoiki pasteryzować do 20 minut. Gotowe są, gdy zakrętka po naciśnięciu palcem jest wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: I tak toTreść komentarza: Wezcie ukraincow do roboty, duzo nie biora 50zl za godzineData dodania komentarza: 18.04.2024, 15:32Źródło komentarza: Znowu słychać lament plantatorów. Boją się o zbiór truskawekAutor komentarza: CyrkTreść komentarza: Takie czasy, sępić, żebrać a ubezpieczyc budynku to szkoda bylo, a przeciez to biznes, wiec stac bylo.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:24Źródło komentarza: Płoskie: Warsztat Bra-Tek spłonął. Kto dołoży cegiełkę do odbudowy?Autor komentarza: fezóJTreść komentarza: Demokratycznie to TfuSSk rolników napierd,lał i dalej będziemy pluli na niemca pluskwo faszystowska.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:22Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: PfffTreść komentarza: Moze im jeszcze pomniki postawcie. Chcieli taliej pracy to maja. Jak babcia klozetowa wpusci bezdomnego za darmo gdy ma sraczke, to tez bedzie pozowac na bohatera? Żałosne.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:21Źródło komentarza: Znaleźli zakrwawione ciało. To oni podjęli walkę o życieAutor komentarza: POyebyTreść komentarza: Danke main furer Deuschland zug Breslau kaput w POdziękowaniu oficer Sztazi TW Oskar vel konDonek.Data dodania komentarza: 18.04.2024, 15:17Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: szkoda goTreść komentarza: a na co zmarł Piotr Łachno?Data dodania komentarza: 18.04.2024, 14:53Źródło komentarza: Znaleźli zakrwawione ciało. To oni podjęli walkę o życie
Reklama
Reklama