Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 19:56
Reklama

Przepis na tradycyjne, domowe jagodzianki. Zrób je samodzielnie

Jagodzianki to smak lata, który wielu z nas kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Cukiernie w sezonie wakacyjnym prześcigają się w oferowaniu różnych odmian tych charakterystycznych wypieków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować wykonać je samodzielnie w zaciszu własnego domu.
Przepis na tradycyjne, domowe jagodzianki. Zrób je samodzielnie

Autor: iStock

Jaka powinna być jagodzianka?

Ta słodka bułka wypełniona jagodami jest hitem wśród słodkich wypieków. Niektórzy przemierzają nawet kilometry, aby znaleźć „tę jedyną”, która skradnie ich serce. Prawdziwa jagodzianka powinna mieć maślany smak i tyle owoców, ile tylko uda się zmieścić w cieście. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale również skarbnica witamin A, B, C i PP oraz selenu, miedzi, manganu i cynku. Składniki odżywcze jagód pomagają wzmocnić odporność organizmu, chronią przed nowotworami, skutecznie pomagają zwalczyć ból oraz biegunkę. Jej dobroczynne działanie obejmuje też usuwanie z organizmu szkodliwych bakterii.

Jak zrobić jagodzianki według tradycyjnego przepisu?

Składniki na ciasto:

- 25 gramów świeżych drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 żółtka oddzielone od białek
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18 proc. tłuszczu
- pół kostki prawdziwego masła
 

Składniki na nadzienie:

- pół kilograma świeżych jagód
- 1/3 szklanki cukru
- 3 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

- ¼ kostki zimnego, twardego masła
- 1/3 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej

Składniki na lukier:

- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki stołowe mleka

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć w naczyniu, dodać do nich łyżeczkę cukru, 50 ml mleka i wymieszać, aż rozpuszczą się i osiągną jednolitą konsystencję. Następnie dodać dwie łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

2. Pozostałą część mąki wsypać do osobnego naczynia. Dodać mleko, szczyptę soli, oddzielone od białek żółtka jaj, śmietanę oraz wcześniej przygotowany rozczyn drożdży.

3. Do miksera podłączyć końcówkę z tzw. „hakiem” i wyrabiać ciasto, aż stanie się lepkie i plastyczne. Można wyrobić je również ręcznie. Do gotowego ciasta dodać ciepłą część masła i jeszcze raz zagnieść na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto należy szczelnie przykryć i schować do lodówki na całą noc.

4. Następnego dnia przygotować nadzienie, dodając do siebie umyte wcześniej jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną.

5. W międzyczasie przygotować również kruszonkę, rozgniatając palcami składniki do uzyskania sypkiej konsystencji. Gotową posypkę schować do lodówki.

6. Ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy z nich rozwałkować i uformować w okrągły placek, nałożyć 2-3 łyżki stołowe nadzienia i zlepić tak, jak lepi się pierogi, po czym lekko docisnąć, aby nadać bułeczkom nieco spłaszczonego kształtu. Gotowe jagodzianki odstawić na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej.

7. Za pomocą pędzla, bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.

8. Jagodzianki piec przez ok. 15 – 20 minut (aż się zarumienią) w temperaturze 180 st. C.

9. Cukier puder wymieszać z mlekiem i tak powstałym lukrem „skropić” upieczone bułki.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AniaTreść komentarza: Na zmianę czekaliśmy pięć lat. Nie możemy mieć powtórki z historii. Niech w końcu zaświeci słońce. Tylko Monika Podolak to słońce nam zapewni.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 14:50Źródło komentarza: Gm. Werbkowice: W niedzielę 2. tura wyborów. Kto zostanie wójtem?Autor komentarza: heheTreść komentarza: Przynajmniej już nie musi płacić mandatu.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 14:13Źródło komentarza: Zginął motocyklista z gm. Żółkiewka. Zderzył się z dostawczakiemAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Pierwszy sensowny podpis panie burak. Czyli jesteś ostatnim pasożytem co został w tej swojej zadupiastej wsi.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 12:02Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Ty się panie burak się deklarowałeś jako proboszcz co to się zna na LGBT i kakałku nie rolnik.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 12:00Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: To jest smutne jak takie porażki życiowe muszą pisać na anonimowych zadupiastych forach bo już nikt w prawdziwym świecie nie chce tych debilizmów słuchać.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 11:57Źródło komentarza: Jest bardzo źle. Poczta Polska będzie zamykać placówki i skracać godziny pracyAutor komentarza: Po co kłamaćTreść komentarza: Hetmana już dawno nie ma! Rocznice to raczej upadłości można obchodzić.Data dodania komentarza: 19.04.2024, 11:53Źródło komentarza: Rocznicowe zwycięstwo Hetmana. Rozgromił Spartę Łabunie
Reklama
Reklama