Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 05:38
Reklama

Karpiarz z Bełżca najlepszy

XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się 24 lipca w Wojsławicach. Wybrano najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Wśród zwycięzców byli nasi.
Karpiarz z Bełżca najlepszy

Gospodarstwo Rybackie Bełżec, jednocześnie restaurację Karpiówka, reprezentowała jej właścicielka Anna Kuśmierczak-Kuceł

W konkursie na najlepszy regionalny i lokalny produkt województwa lubelskiego pani Anna odebrała pierwszą nagrodę za karpiarza. To przysmak Gospodarstwa wykonywany na bazie mięsa z karpia. Można go kupić w słoiczkach. Doskonale smakuje m.in. na kanapce.

Laureatów tej kategorii konkursowej było w sumie jedenastu. Wśród nich znalazły się też członkinie Kola Gospodyń Wiejskich w Siemierzu za korowaj. Nagrodzono też w ten sposób Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie za Masło Extra.

Dodatkowo Gospodarstwo Rybackie Bełżec otrzymało nominację do nagrody „Perła” za karpia wędzonego, co wiąże się z tym, że w październiku pojedzie się promować na Targach w Poznaniu. Specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego otrzymały Barbara Parol oraz Anna Kusiak z KGW Wólczanki za gryczanki – hreczanyki oraz gołąbki z kaszy jaglanej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama