Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 18:36
Reklama

Produkt Roku: Dzwonki z pstrąga marynowane w zalewie octowej

Dzwonki z pstrąga marynowane w zalewie octowej zamykane w słoikach o pojemności 900 ml to jeden z najlepiej sprzedających się produktów z restauracji Chata Rybaka w Bondyrzu. Tym daniem na zimno zachwycają się klienci z całej Polski.
Produkt Roku: Dzwonki z pstrąga marynowane w zalewie octowej

W ub. roku z racji pandemii restauracja Chata Rybaka w Bondyrzu była czasowo zamknięta. Turyści i stali klienci mogli się jednak raczyć wyśmienitym smakiem pstrąga tęczowego dzięki temu, że restauracja wyszła do nich z opcją wyrobów garmażeryjnych. Zaoferowała m.in. gołąbki, kotlety, krokiety i uszka z mięsem z pstrąga, fishpastę z suszonymi pomidorami oraz wspomniane marynowane dzwonki. To był dobry pomysł, co potwierdza ogromna sprzedaż produktów, szczególnie dzwonków w zalewie octowej. Jak powstaje produkt?

– Odcinamy głowę i ogon pstrąga, resztę kroimy na dzwonki. Dzwonki są pieczone, potem w słoikach marynowane w zalewie octowej z podpieczoną cebulką i marchewką. Pod wpływem octu ości rozpuszczają się, więc po wyciągnięciu kręgosłupa, właściwie można jeść wszystko. To doskonałe danie na zimno, które można serwować nawet jako przystawkę na przyjęciu – mówi Paulina Bosiak z Chaty Rybaka.

W słoiku mieści się ok. 60 dkg mięsa z pstrąga (to ok. 2,5 pstrąga po odcięciu głowy i ogona).

Restauracja Chata Rybaka powstała w 2012 r. 10 lat wcześniej państwo Krzywoszowie założyli Ośrodek Hodowli Ryb Łososiowatych Pstrąg Roztoczański. Oba obiekty znalazły się w pięknym miejscu, w otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego tuż obok starego zabytkowego młyna, nad rzeką Wieprz w Bondyrzu. Flagowym surowcem restauracji jest hodowany pstrąg tęczowy, którego można na miejscu zjeść przyrządzonego na różne sposoby. W 2015 r. dobudowano jeszcze chatę grillową dla klientów restauracji, a w tym roku powiększono budynek smażalni ryb i stworzono Sklepik Rybaka z produktami markowymi firmy. Stary młyn przeszedł z kolei gruntowną rewitalizację łącznie z wyposażeniem i został połączony rampą z tarasem restauracji. Można go zwiedzać, a z góry podziwiać uroki Roztocza i malowniczo zaaranżowaną strefę restauracji Chata Rybaka wraz ze stawami hodowlanymi.

Dzwonki z pstrąga marynowane w zalewie octowej zgłoszono do plebiscytu Perły Biznesu w kategorii Produkt Roku.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner reklamowy Kronika Tygodnia
ReklamaBnaer reklamowy firmy Kronika Tygodnia
ReklamaBaner reklamowy b - dodatek
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: XYZTreść komentarza: Nie może bo budżet uchwalony musi zgodnie z nim działać inaczej RIO zaopiniuje negatywnie. Lwowskiej też nie wstrzymaData dodania komentarza: 25.04.2024, 12:12Źródło komentarza: Zamość: Na Karolówce przebudowanych zostanie kilka drógAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Zabrać socjal pasożytom pokroju pana buraka i dać na pocztę. Pieniądze sto razy lepiej wydane.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:37Źródło komentarza: Strajk na poczcie. Uwaga, to oznacza utrudnienia dla klientów [KOMUNKAT ZWIĄZKOWCÓW]Autor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Likwidują coś w jednej z najszybciej wyludniającej się gminy w całym kraju? Niemożliwe.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:33Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Proste rozwiązanie zabrać socjal takim pasożytom jak pan burak i dać na pocztę. I tak z moich podatków to idzie więc wolę takie rozwiązanie.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:31Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: klikTreść komentarza: Jenot to sobie może , zaorać las, tam gdzie jego miejsce!Data dodania komentarza: 25.04.2024, 11:30Źródło komentarza: Zamość: Nieoficjalne wyniki wyborów. Rafał Zwolak nowym prezydentemAutor komentarza: no nie "normalny" ?Treść komentarza: najwięcej ma do powiedzenia sbecki emerytData dodania komentarza: 25.04.2024, 11:19Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początek
Reklama
Reklama