Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 18:57
Reklama
Reklama baner wyborczy Michał Mulawa

Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Kapusta kiszona i ogórki małosolne, to jedne z najbardziej charakterystycznych w Polsce przysmaków. Wyjątkowe receptury na ich przyrządzenie, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować przetwory, aby smakowały wyśmienicie?
Babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszoną kapustę

Autor: iStock

Dlaczego warto jeść kiszone przetwory?

Przede wszystkim dzięki bogactwu witamin C, K, A i E, które w naszym organizmie odpowiadają za wiele ważnych procesów. Działają przeciwzapalnie, hamują procesy starzenia się skóry, wspierają układ odpornościowy i krwionośny, hamują krwawienie dziąseł i przyspieszają gojenie ran, obniżają poziom niebezpiecznego cholesterolu i podnoszą odporność na oparzenia słoneczne. Ich dobroczynne działanie dla zdrowia jest nieocenione. 

Kiedy jest najlepszy czas na kiszenie?

Właśnie teraz, bo mamy sezon na kapustę i ogórki. Przygotowane latem, będą cieszyć nasze podniebienie nawet przez cały rok. Warto poświęcić czas na wykonanie choćby kilku słoików swojskich kiszonek, aby wykorzystać je później jako dodatek do obiadu lub bazę do przyrządzenia bigosu albo farszu do pierogów. Oto nasze propozycje przepisów na tradycyjne, babcine przepisy na ogórki małosolne oraz kiszone, a także na kiszoną kapustę:

Ogórki małosolne

Należy zastosować zasadę „jeden do jednego”. Na każdy kilogram ogórków gruntowych potrzebny będzie jeden litr wody oraz jedna łyżka soli. Dodatkowo potrzebna będzie jedna gałąź kopru, jeden cały czosnek i jeden kawałek korzenia chrzanu. Przygotowanie jest dziecinnie proste.

1. Na dnie wysokiego naczynia należy ułożyć koper, czosnek oraz chrzan.
2. Ogórki umyć i odciąć ich końcówki z dwóch stron, a następnie również ułożyć je w naczyniu.
3. Dodać sól i zalać całość wrzątkiem.

Już po kilku godzinach ogórki małosolne nabierają charakterystycznego smaku i są gotowe do spożycia.

Ogórki kiszone

Przepis jest bardzo podobny do ogórków małosolnych. Należy zastosować te same składniki w identycznych proporcjach. Różnica polega na tym, że ogórki kiszone układa się w słoikach, zalewa zimną wodą i nie odcina się ich końcówek. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po dwóch tygodniach są ukiszone i gotowe do zjedzenia.

Kapusta kiszona

Będąc na zakupach, warto wybrać tę kapustę, która jest biała, dojrzała i twarda. Wybór naczynia do kiszenia zależy od naszych potrzeb - może to być duża beczka, słój lub wiaderko. Poniżej przykładowe proporcje, które również należy podzielić lub pomnożyć według własnych preferencji i odpowiednio do wybranego naczynia:

Składniki:

- 2 duże główki białej kapusty
- ¾ kilograma marchewki
- 1 stołowa łyżka kminku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. W naczyniu układać warstwami kolejno: kapustę, marchew i składniki sypkie; kapustę, marchew, składniki sypkie itd., aż do momentu wypełnienia naczynia, przy czym każdą warstwę należy ugniatać aż kapusta wypuści sok i zmięknie, zanim dołączymy kolejną.
3. Tak przygotowane warzywa należy przykryć szczelnie, najlepiej dociskając pokrywę czymś ciężkim, np. dużym kamieniem.
4. Fermentacja trwa ok. 2 miesięcy. Przez ten czas, codziennie rano i wieczorem, należy za pomocą np. drewnianego kija ubijać kapustę, aby na dno naczynia dopuścić świeże powietrze a gazom powstałym w wyniku procesu pozwolić ulecieć.

Po upływie wskazanego w przepisie czasu, kapusta jest ukiszona i gotowa do spożycia. Można przełożyć ją do mniejszych słoików i spożyć w późniejszym okresie, najpóźniej do wiosny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PO to dnoTreść komentarza: Bolszewicy.Data dodania komentarza: 28.03.2024, 10:45Źródło komentarza: Zmiany w pracach domowych i ocenach z religii. I to od razu po WielkanocyAutor komentarza: Jasio 1 cy.Treść komentarza: Rząd chce by dzieci były GŁUPIE na POziomie ich ministrów ! Nie może być obywatel mądrzejszy od ministry , głupi obywatel to obywatel łatwo dający się manipulować ! To taki typowy wyborca platformy obywatelskiej - tuman POspolity ! Na wzór szefa partii :)Data dodania komentarza: 28.03.2024, 10:42Źródło komentarza: Zmiany w pracach domowych i ocenach z religii. I to od razu po WielkanocyAutor komentarza: trwTreść komentarza: Ocena z religii nie była wliczana do średniej, kiedy ja chodziłem do liceum 30 lat temu. Widać jak kościół kat. rozszerzył swoje wpływy. Dobrze, że zostaną one należycie ukrócone.Data dodania komentarza: 28.03.2024, 10:35Źródło komentarza: Zmiany w pracach domowych i ocenach z religii. I to od razu po WielkanocyAutor komentarza: BeckerTreść komentarza: Oby tym razem fontanna była sprawna dłużej niż kilka tygodni.... szczególnie w sezonie turystycznymData dodania komentarza: 27.03.2024, 20:41Źródło komentarza: Zamość: Ruszyły prace przy fontannie. W czerwcu ma już działaćAutor komentarza: BrawoTreść komentarza: Rozmowa z krzesłem zawsze kończt się bezsensem.Data dodania komentarza: 27.03.2024, 19:19Źródło komentarza: W środę strajk generalny rolników w całej Polsce [MAPA] Możliwe utrudnienia w gm. SitnoAutor komentarza: Pociesznie są ci komuniści z GW i wy za nimiTreść komentarza: ,,chcą wolnego w Wolny Piątek"Data dodania komentarza: 27.03.2024, 18:27Źródło komentarza: Czy Polacy chcą wolnego w Wielki Piątek? Sondaż dał jednoznaczną odpowiedź
Reklama
Reklama