Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 11:48
Reklama

Czereśnie w różnych wariacjach. Z chilli, rabarbarem, kardamonem

Dżem ze słodkich owoców z nietypową nutą? Tak, z czereśniami można w kuchni zaszaleć. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Czereśnie w różnych wariacjach. Z chilli, rabarbarem, kardamonem

Autor: iStock

Nie są to owoce, z których najczęściej robi się dżemy czy konfitury, a szkoda bo czereśnie nadają się do tego znakomicie. Często są tak słodkie, że do przetworów trzeba dodać niewiele cukru. Być może ta słodycz – aż przesadna – przeszkadza wielu osobom. Dlatego wskazujemy, jak urozmaicić wyroby z czereśni i nadać im trochę innego charakteru.

Z porzeczkami

Składniki:

  • 1 kg ciemnych czereśni
  • szklanka soku z czerwonych porzeczek
  • 60 dag cukru


Owoce należy umyć i wydrylować. Następnie zagotowuje się sok z porzeczek, dodając do niego cukier. Musi zgęstnieć do konsystencji syropu i wówczas wsypuje się czereśnie. Całość gotować jeszcze przez około 5 minut i odstawić do wystudzenia. Następnie jeszcze raz się zagotowuje, aż dżem mocno zgęstnieje. Gorący nakłada się do słoików, zakręca i odstawia do góry dnem.

Z chilli

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • pół łyżeczki zmielonej chilli
  • pół łyżeczki zmielonego imbir


W niewielkiej ilości gorącej wody należy rozpuścić i dodać czereśnie. Po doprowadzeniu do wrzenia, całość odstawia się do ostygnięcia. Potem ponownie się gotuje, aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy już dżem ma odpowiednią konsystencję, a gotowanie zbliża się do końca, dodaje się przyprawy i sok z cytryny. Gorący produkt należy nałożyć do słoików i odstawić je do góry dnem.

Z kardamonem

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka soku z cytryny


Owoce gotuje się z cukrem, imbirem, kardamonem i cynamonem. Kiedy zawartość garnka wrze, odstawia się ją do ostygnięcia. Gdy po około godzinie wydzieli się sok, ponownie trzeba zagotować dodając sok z cytryny. Całość należy mieszać i gotować tak długo, aż zgęstnieje. Gorący dżem nakłada się do słoików i w tym przypadku wymagana jest pasteryzacja – słoiki gotuje się w wodzie przez 15 minut.

Z rabarbarem

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg rabarbaru
  • szklanka cukru


Owoce trzeba umyć i usunąć pestki. Rabarbar musi być czysty i obrany. Kroi się go w kostki. Te dwa podstawowe składniki gotuje się oddzielnie w małej ilości wody. Gdy rabarbar będzie już miękki, przekłada się go do garnka z owocami i dodaje cukru. Wszystko gotuje się do zgęstnienia. Napełnione słoiki odstawia się do góry dnem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: no nie "normalny" ?Treść komentarza: najwięcej ma do powiedzenia sbecki emerytData dodania komentarza: 25.04.2024, 11:19Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: OoTreść komentarza: Teraz jest moda na likwidację wszystkiego , idzie nowe ,a będzie jeszcze lepiej......i weselnej....Data dodania komentarza: 25.04.2024, 08:41Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: BrawoTreść komentarza: konDonki LIKWIDATORZY Parti Oszustów Poczty Polskiej wszystko co POlskie likwidować i co dalej na niemców głosować aktywiszcze z 275 płciami pseudo Normalnymi.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 08:19Źródło komentarza: "Nie" dla likwidacji! Znowu stają w obronie poczty w DołhobyczowieAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Ojoj panie burak jest o 1 twój "mundry inaczej" komentarz mniej? Jaka szkoda.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 21:48Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Kraków to nie twoje zadupie panie burak że trzeba łapać młode bo zaraz wszystko wyjedzie panie burak.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 21:43Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Pan burak z ukończonym przedszkolem i mieszkający na zadupiastej wsi zna się najlepiej na kandydatach w mieście w którym pewnie nigdy nie był.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 21:37Źródło komentarza: Wyniki wyborów w Zamościu. Ile głosów zdobył Rafał Zwolak, a ile Andrzej Wnuk
Reklama
Reklama