Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 15:22
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Czereśnie w różnych wariacjach. Z chilli, rabarbarem, kardamonem

Dżem ze słodkich owoców z nietypową nutą? Tak, z czereśniami można w kuchni zaszaleć. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Czereśnie w różnych wariacjach. Z chilli, rabarbarem, kardamonem

Autor: iStock

Nie są to owoce, z których najczęściej robi się dżemy czy konfitury, a szkoda bo czereśnie nadają się do tego znakomicie. Często są tak słodkie, że do przetworów trzeba dodać niewiele cukru. Być może ta słodycz – aż przesadna – przeszkadza wielu osobom. Dlatego wskazujemy, jak urozmaicić wyroby z czereśni i nadać im trochę innego charakteru.

Z porzeczkami

Składniki:

  • 1 kg ciemnych czereśni
  • szklanka soku z czerwonych porzeczek
  • 60 dag cukru


Owoce należy umyć i wydrylować. Następnie zagotowuje się sok z porzeczek, dodając do niego cukier. Musi zgęstnieć do konsystencji syropu i wówczas wsypuje się czereśnie. Całość gotować jeszcze przez około 5 minut i odstawić do wystudzenia. Następnie jeszcze raz się zagotowuje, aż dżem mocno zgęstnieje. Gorący nakłada się do słoików, zakręca i odstawia do góry dnem.

Z chilli

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • pół łyżeczki zmielonej chilli
  • pół łyżeczki zmielonego imbir


W niewielkiej ilości gorącej wody należy rozpuścić i dodać czereśnie. Po doprowadzeniu do wrzenia, całość odstawia się do ostygnięcia. Potem ponownie się gotuje, aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy już dżem ma odpowiednią konsystencję, a gotowanie zbliża się do końca, dodaje się przyprawy i sok z cytryny. Gorący produkt należy nałożyć do słoików i odstawić je do góry dnem.

Z kardamonem

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka soku z cytryny


Owoce gotuje się z cukrem, imbirem, kardamonem i cynamonem. Kiedy zawartość garnka wrze, odstawia się ją do ostygnięcia. Gdy po około godzinie wydzieli się sok, ponownie trzeba zagotować dodając sok z cytryny. Całość należy mieszać i gotować tak długo, aż zgęstnieje. Gorący dżem nakłada się do słoików i w tym przypadku wymagana jest pasteryzacja – słoiki gotuje się w wodzie przez 15 minut.

Z rabarbarem

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg rabarbaru
  • szklanka cukru


Owoce trzeba umyć i usunąć pestki. Rabarbar musi być czysty i obrany. Kroi się go w kostki. Te dwa podstawowe składniki gotuje się oddzielnie w małej ilości wody. Gdy rabarbar będzie już miękki, przekłada się go do garnka z owocami i dodaje cukru. Wszystko gotuje się do zgęstnienia. Napełnione słoiki odstawia się do góry dnem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AlexTreść komentarza: Widać, że hotel nie jest już dochodowy...szukają nowego źródła utrzymania a określanie go luksusowym to nadużycie. Kasyno to tylko problemy.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 14:09Źródło komentarza: Nie będzie kasyna w Hrubieszowie. Radni zagłosowali "przeciw"Autor komentarza: aiTreść komentarza: efekt tuska wszędzie - nawet w Hrubieszowie, a po co pociąg jak mamy go w berlinie :)))Data dodania komentarza: 23.04.2024, 12:44Źródło komentarza: Pociąg z Hrubieszowa do Wrocławia zagrożony. Nieoficjalne plany likwidacjiAutor komentarza: NormalnyTreść komentarza: Pan burak jako proboszcz doskonale wie ile dzieci zwłaszcza chłopców idzie do pierwszej komunii.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 11:06Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: Bolszewickie mediaTreść komentarza: "I dodaje, że w klasie jej córki jest 19 dzieci. A do komunii idą 4 klasy. I od każdego dziecka jest 1000 złotych.". Naprawdę ? Dotychczas wasza bolszewicka narracja była taka, że mało kto uczęszcza na religię. Coś jesteście chorągiewkami towarzyszeData dodania komentarza: 23.04.2024, 09:25Źródło komentarza: Zbliża się sezon komunijny. I liczenie wydatków. 250 zł od talerzyka to początekAutor komentarza: KateTreść komentarza: Nie chcesz nie dawaj nie znasz wszystkich szczegółów to nie zabieraj głosu Gdyby nie potrzebowali to by nie zbieraliData dodania komentarza: 23.04.2024, 06:20Źródło komentarza: Płoskie: Warsztat Bra-Tek spłonął. Kto dołoży cegiełkę do odbudowy?Autor komentarza: EhhTreść komentarza: To co juz prawka nie zabieraja? Czy to jakies ulgi !?Data dodania komentarza: 22.04.2024, 22:32Źródło komentarza: Gm. Tomaszów: Pirat drogowy w Jezierni. Miał 200 km/h na liczniku
Reklama
Reklama