Jak łatwo przyrządzić rybę - burger, zapiekanka, a może lin w śmietanie?

  • 27.06.2021, 10:00
  • News4Media
Jak łatwo przyrządzić rybę - burger, zapiekanka, a może lin w śmietanie? News4Media
Kilka prostych przepisów na ryby. Zapewniamy, że te dania wyjdą każdemu.

Chronią przed alergiami, wpływają na pamięć, pomagają zadbać o wzrok. To tylko kilka zalet jedzenia ryb, a za wiele z tych spraw odpowiadają zawarte w tym mięsie kwasy omega-3. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co pomaga uniknąć miażdżycy. Wszystkie też badania dowodzą, że jedzenie ryb sprzyja obniżaniu ciśnienia i chorób tym spowodowanych. Zatem jak jeść, to ryby. Może właśnie dziś?

Oto kilka przepisów na dania, które na pewno zadowolą nawet najwybredniejszych.

Lin w śmietanie

Składniki:

  • lin,
  • masło,
  • łyżka mąki,
  • szklanka śmietany,
  • sól, pieprz.

Rybę należy umyć i oczyścić, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Można dodać przyprawę do ryb. Tak przygotowana musi odstać kilka godzin.

Na patelni, na roztopionym maśle rybę obsmaża się z obu stron na złoto. Następnie lina trzeba włożyć do brytfanny i polanego śmietaną piec 20 minut w temperaturze 170 st. C.

Pstrąg ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 pstrągi,
  • makaron tagliatelle,
  • liście szpinaku,
  • oliwa,
  • białe wino,
  • 1 łyżka miodu,
  • czosnek, cynamon, sól, pieprz.

Zacząć trzeba od ugotowania makaronu z dodatkiem łyżki oliwy. W międzyczasie należy sparzyć wrzątkiem szpinak i go posiekać. Smaży się go krótko na patelni, z dodatkiem czosnku, 100 ml wina, miodu, cynamonu i pieprzu.

Zajmując się rybami, trzeba je pokroić w dzwonka, posolić i usmażyć na maśle. W brytfannie najpierw wykłada się makaron, na nim szpinak i na to pstrąga. Wystarczy piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.

Rybny burger

Składniki:

  • filety z łososia,
  • bulion warzywny,
  • sól, pieprz,
  • majonez,
  • cebula, pomidor, ogórek, sałata,
  • wędzony boczek,
  • bułki.

Filety należy zmielić, wymieszać z bulionem i przyprawami. Na koniec dodaje się posiekaną cebulę. Formuje się z tego kotlety i smaży na patelni na chrupko.

Podaje się to w opieczonej bułce z warzywami - według uznania - i majonezem. Między rybę a pieczywo wkłada się plaster wędzonego boczku.

Zapiekanka z tuńczykiem

Składniki:

  • tuńczyk,
  • cebula, pomidory,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, czosnek,
  • ryż,
  • jajko,
  • żółty ser.

Cebulę należy zeszklić na maśle i dodać czosnek. Podlewa się to wodą i dodaje ryż. Gotuje się tak długo, aż ziarna wchłoną płyn.

Tuńczyka z puszki trzeba odsączyć, a jeśli to tusza, to drobno pokroić. Pomidory trzeba obrać ze skóry i pokroić. Wszystko to miesza się z ryżem, doprawia i dodaje się całe jajko.

W naczyniu żaroodpornym całość posypuje się serem i piecze ok. 25 minut w temperaturze 190 st. C.

Zamiast ryżu można użyć makaronu.

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe