Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 20:16
Reklama

Tradycyjne palce lizać (TYLKO W GAZECIE)

Są powody do radości, bo mamy się czym pochwalić.
Tradycyjne palce lizać (TYLKO W GAZECIE)
Krężałki księżpolskie.

Krężałki księżpolskie, kulasza z Księżpola oraz zupa jabłkowa hrubieszowska (jabłczanka) – to trzy nowe produkty z naszego regionu, które trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie znajduje się na niej prawie 230 pozycji z Lubelszczyzny. 

Z pola zbiera się niewyrośnięte główki kapusty wielkości pięści, obgotowuje w osolonej wodzie, ciasno układa w glinianym garnku, mocno przesypując nasionami kopru, dodaje się czosnku, zalewa przegotowaną wodą i odstawia do ukiszenia. Tak powstają krężałki księżpolskie.

Kapusta w takiej postaci to częsta przystawka postna i adwentowa, stanowiąca dodatek do ziemniaków okraszonych skwarkami. Mieszkanki gminy Księżpol sposobu przyrządzania krężałek nauczyły się od swoich matek i babek i gotują je według ich zaleceń i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Więcej na ten temat w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama