Czekolada to źródło zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść

  • 13.04.2021, 15:00
  • News4Media
Czekolada to źródło zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść
Gorzka prawda o kaloryczności czekolady dla miłośników tej słodkiej przekąski może być ciężka do przełknięcia. Warto jednak wiedzieć, że ma także wiele zalet. I co prawda jest źródłem zdrowia, jednak jak w przypadku właściwie wszystkich pokarmów, musi być dawkowana z umiarem.

Historia czekolady

Nasiona kakaowca jako pierwsi wykorzystywali Majowie i Aztekowie. Robili z nich napój o różnych smakach, dodając miód, chilli czy kukurydzę. Był to jednak specyfik przeznaczony włącznie dla bogaczy, stosowany również podczas modłów i rytuałów. W Europie ziarna kakao pojawiły się na początku XVI w., dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Po raz pierwszy zostały przywiezione prawdopodobnie przez hiszpańskiego konkwistadora Hernána Cortésa.

Zalety czekolady

Z badań wynika, że w czekoladzie możemy znaleźć nawet kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To m.in.: żelazo, magnez, potas, błonnik czy przeciwutleniacze. Jest także źródłem witaminy B, A i E. Dzięki tym składnikom czekolada poprawia pracę serca i krążenie krwi, jednocześnie obniżając jej ciśnienie, zapobiega demencji, zwalcza stres i ma właściwości antyrakowe. Zawiera także fenylotylaminę – związek chemiczny, który uaktywnia w naszym organizmie endorfiny, czyli tzw. „hormony szczęścia”. Te powodują u nas uczucie zadowolenia i poprawiają nasz nastrój. To właśnie z tego powodu polecana jest jako środek antydepresyjny. Czekoladę wykorzystuje się również w kosmetyce, ze względu na właściwości nawilżające i ujędrniające naszą skórę.

Jaką czekoladę wybrać?

Na rynku możemy znaleźć wiele odmian czekolady: gorzką, mleczną, białą, a nawet różową - czyli rubinową. Która jest najzdrowsza? Ta o największej zawartości kakao i najmniejszej zawartości cukru, czyli czekolada gorzka. Nie wszystkie są jednak sobie równe – powinniśmy sięgać po takie, które zawierają co najmniej 70 proc. kakao. Omijać szerokim łukiem należy zaś czekoladę białą, która nie zawiera czystego kakao, a jedynie tłuszcz kakaowy.

Ile kostek dziennie?

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 6 kg tego słodkiego wyrobu. Mieszkańcy Szwajcarii, gdzie produkowana jest najlepsza czekolada, biją nas na głowę. Statystycznie jedzą jej nawet 12 kg rocznie. Lekarze nie zalecają jednak przekraczać 20 g dziennie. To daje nam mniej więcej trzy kostki na dobę.


News4Media

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe