Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 09:18
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Sznycle z salmonellą. GIS ostrzega konsumentów

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sznycli z filetów z kurczaka, w których stwierdzono obecność bakterii salmonelli.
Sznycle z salmonellą. GIS ostrzega konsumentów

Autor: Fot. GIS

W komunikacie podano, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

"Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" – czytamy w opublikowanym ostrzeżeniu.

Chodzi o konkretną partię o numerze 2272003053 z terminem przydatności do spożycia 07.03.2021 wyprodukowaną przez Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno dla Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn.

Produkt został wycofany z rynku, a w zakładzie rozpoczęto kontrolę.

Firma ta jest dostawcą produktów dla sieci dyskontów Lidl i Biedronka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama