Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 08:45
Reklama

Orzechowe trójkąty z marcepanem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Pyszne kruche ciasteczka. Z powodzeniem mogą zastąpić mazurka na świątecznym stole - napisała pani Teresa, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik w Zamościu.
Orzechowe trójkąty z marcepanem, przepis Teresy Skotnickiej z Gozdowa

Autor: Teresa Skotnicka

Ciasto:
300 g mąki
125 g masła
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

Masa orzechowo - marcepanowa:
400 g orzechów włoskich
200 g marcepanu
125 g masła
100 ml śmietany 30%
120 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu wanilii

Do dekoracji:
30 g czekolady gorzkiej
30 g czekolady białej

Forma: 24 X 36 cm, wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:

1.    Do miski wsypać mąkę, dodać masło i w dłoniach rozetrzeć tak, żeby
nie było grudek masła. Dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem.
2.    Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
3.    Orzechy drobno posiekać.
4.    Marcepan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
5.    Masło roztopić, śmietanę zagotować z cukrem pudrem. Orzechy
połączyć z marcepanem, dodać masło, śmietanę z cukrem i ekstrakt
wanilii. Dobrze wymieszać.
6.    Ciasto rozwałkować na wielkość formy.
7.    Na ciasto wyłożyć masę i wyrównać. Rękę zmoczyć w zimnej wodzie i
lekko uklepać masę. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze
180 stopni.
8.    Zimne ciasto udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i
pokroić w trójkąty.

SZCZEGÓŁY NASZEGO KONKURSU - >> TUTAJ


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama