Wigilia smakuje wyjątkowo (TYLKO W GAZECIE)

  • 23.12.2020, 06:51
  • Wioletta Dudek
Wigilia smakuje wyjątkowo (TYLKO W GAZECIE) Huta Tarnawacka: (w pierwszym rzędzie) Beata Lipska, Henryk Chamryga, Beata Bielewicz; (z tyłu) Monika Baran i Jerzy Lipski.
Specjalnie dla naszych czytelników 12 wigilijnych potraw przygotowali członkowie KGW Radków, Huta Tarnawacka, Dyniska i Pukarzowianki.

Wigilijne menu w gminach Telatyn, Łaszczów, Tarnawatka i Ulhówek jest podobne. Panie i panowie, którzy specjalnie dla Was spotkali się, by przygotować świąteczne potrawy, zgodnie twierdzą, że na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia, barszczu z uszkami, czegoś na słodko z makiem, kapusty z grochem i kompotu z suszu. Inne dania są już wybierane według uznania. Co jeszcze polecają na święta KGW? Sprawdźcie sami. Dodamy tylko, że wszystkie przepisy są sprawdzone, a dania, które według tych receptur powstają, znakomite. Warto się więc trochę natrudzić, by ich potem spróbować.

KGW Huta Tarnawacka

Paszteciki Ani

Składniki

Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 margaryna, 3 g drożdży, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki śmietany, 2 jajka.

Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej ugotowanej, grzyby leśne, sól, pieprz.

Mąkę i margarynę posiekać na stolnicy. Drożdże zasypać łyżką cukru, połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Rozwałkowane pociąć na pasy ok. 8 cm szer. i nałożyć przygotowany farsz. Zawinąć i pociąć pod ukosem na paszteciki. Paszteciki smarować jajkiem, posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem wg uznania. Piec w temp. 180 st. na złoty kolor (ok. 20 min).

Karp w śmietanie - specjalność Henusia

Składniki

Karp (1,5 do 2 kg), olej do smażenia, 3-4 jajka, 1 szkl. mąki, 5-6 cebul, 1 śmietana 18% (najlepsza byłaby wiejska).

Karpia pokroić w dzwonki i posolić. Rozgrzać olej na patelni (karp ma być smażony w głębokim tłuszczu). Karpia obtoczyć w mące, jajku i znowu w mące. Smażyć. Po usmażeniu włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę (5-6 szt.) pokroić w piórka, lekko osolić i smażyć na oleju na patelni. Do cebuli wlać śmietanę i chwilę gotować. Tak powstały sos wlać na rybę. Włożyć do piekarnika (temp. 50-70 st.) na ok. 20 min. Można też trzymać w innym ciepłym miejscu, aby ryba przeszła sosem.

Więcej znakomitych, sprawdzonych przepisów znajdziecie tylko w papierowym i e-wydaniu Kroniki Tygodnia.

Wioletta Dudek

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe