Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 23 kwietnia 2024 09:59
Reklama

Sztuka wypiekania chleba

Pierwsi Słowianie swój chlebek wypiekali na rozgrzanych kamieniach. Dzisiaj coś przypominającego ich okrągły placek znamy jako podpłomyk.
Sztuka wypiekania chleba

Autor: Fot. pixabay.com

Przepis na podpłomyk nie zmienił się przez wieki i nadal jest prosty. Wystarczą mąka pszenna, woda i sól. Można dodać ziół np. czarnuszki lub kminku. Wypiek chleba jest procesem bardziej skomplikowanym. Wiadomo, że w średniowieczu wypiekano już żytni ciemny chleb (rżany) oraz białe rogale i obwarzanki. Na co dzień na stołach pojawiał się chleb z mieszanych składników: różnych mąk, najczęściej pszennej, mąki z grochu, otrębów, surowych ziemniaków i jeszcze kilku takich składników, których dzisiaj byśmy tam nie dodali.

Każdy kraj ma własną odmianę chleba. W Chinach mają Man-Tou, kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb w postaci pieczonego na rozgrzanym piecu placka. We Francji - bagietki, w Wielkiej Brytanii-  chleb tostowy, a na Wschodzie Europy ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej, na zakwasie. My, Polacy, mamy swój ulubiony chleb i zdaniem wielu obywateli świata jest on bezkonkurencyjny. A już ten upieczony w piecu domowym z tradycyjnego przepisu, z mąki z naszych zbóż, własnoręcznie zagnieciony, to czysta poezja.

 – Jak byłam mała, to pamiętam jak tata mełł pszenicę i z tej mąki potem mama piekła chleb, robiła pierogi, kluski. Moje dzieci, gdy kiedyś upiekłam taki chleb w piecu, nazwały go brudnym chlebem i nie chciały go jeść. Ja osobiście lubię jednak ten chleb ciemniejszy, z ziarnami, taki, jaki kiedyś był w domu – mówi Halina Szczerbińska, seniorka z Telatyna.

Pani Halina Szczerbińska oraz jej koleżanki i koledzy z gminy niedawno brali udział w bardzo ciekawych warsztatach kulinarnych. Pod okiem profesjonalistów, właścicieli restauracji Koncertowa z Lublina, piekli m.in. chleb gryczany bezglutenowy w liściach chrzanu. Kto ma ochotę taki upiec w domu, podajemy sprawdzony przez nich przepis:

Spód i boki posmarowanej tłuszczem blaszki wyłożyć liśćmi chrzanu. Wymieszać 500 g mąki gryczanej, 125 ml mąki jaglanej, 125 ml mąki ziemniaczanej, 2 łyżki chia lub siemienia lnianego. 625 ml wody rozmieszać z 15 dkg drożdży, 2 ł. cukru, 1 ł. soli. Potem połączyć mokre i suche składniki i całą masę wyłożyć do blaszki. Wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Maria 18.10.2020 12:04
Spróbuję upiec wg tego przepisu .Dziękuję z góry

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KateTreść komentarza: Nie chcesz nie dawaj nie znasz wszystkich szczegółów to nie zabieraj głosu Gdyby nie potrzebowali to by nie zbieraliData dodania komentarza: 23.04.2024, 06:20Źródło komentarza: Płoskie: Warsztat Bra-Tek spłonął. Kto dołoży cegiełkę do odbudowy?Autor komentarza: EhhTreść komentarza: To co juz prawka nie zabieraja? Czy to jakies ulgi !?Data dodania komentarza: 22.04.2024, 22:32Źródło komentarza: Gm. Tomaszów: Pirat drogowy w Jezierni. Miał 200 km/h na licznikuAutor komentarza: KlikTreść komentarza: Krytykować każdy potrafi, a rządzić i to mądrze nieliczni...Data dodania komentarza: 22.04.2024, 22:31Źródło komentarza: Szczebrzeszyn: Rafał Kowalik będzie burmistrzem. Znamy wyniki wyborówAutor komentarza: Jacek i PlacekTreść komentarza: Ta gmina Grabowiec to jakieś ciekawe zjawisko. Najpierw pewna mądra pani z rg wpisuje sobie wykształcenie jako średnie - a wszyscy wiedzą, że skończyła zawodówkę krawiecką, więc powinna wpisać - zawodowe. Inny pan, ponoć miał skończyć licencjat z administracji (3lata), a podaje, że jest prawnikiem i ma studia wyższe prawnicze (5lat). Pracownicy urzędów jeszcze 5 lat temu podczas kampanii zaczęli opowiadać ludziom, że to radca prawny, inni zaś, że adwokat... Problem w tym, że ani w rejestrze adwokatów, ani radców taki ktoś nie figuruje. Więc może tylko prawnik? Ktoś więc powiedział sprawdzam i poprosił o dowód, pokaż panie dyplom... No i dowodu do dzisiaj brak ;) Co za problem okazać swój dyplom prawniczy? Skoro są wątpliwości, ludzie gadają, oburzają się to co za problem pokazć dyplom i uciąć wszelkie spekulacje? Otóż jak widać problem. Dlaczego? Nie wiem, chociaż się domyślam - jak miał w zwyczaju mawiać pan Sznuk. Chociaż na sesjach rg były o to awantury, to jednak skończyło się zamiecieniem sprawy pod dywan bo rg skutecznie blokowała wszelkie inicjatywy mające na celu dowiedzenie się prawdy. Na całe szczęście pani mądra kariery w wyborach nie zrobiła ;)Data dodania komentarza: 22.04.2024, 22:23Źródło komentarza: Gm. Grabowiec: Urzędujący wójt Popek utrzymał stanowiskoAutor komentarza: PolakTreść komentarza: Takich platfusów i trzecich gir jak ten wasz Ćfik ora Dominik Tarczyński !!! https://www.youtube.com/watch?v=HxpTdYROrFA ale cy ten trummmman to zrozumie , czy jego wyborcy to zrozumieją ??? O tym w następnym odcinku !!!Data dodania komentarza: 22.04.2024, 22:01Źródło komentarza: Zamość: Nieoficjalne wyniki wyborów. Rafał Zwolak nowym prezydentemAutor komentarza: KkTreść komentarza: Ona jak ona ale Rafalska? 🤣Data dodania komentarza: 22.04.2024, 21:48Źródło komentarza: Monika Podolak wygrała wybory w gminie Werbkowice
Reklama
Reklama