Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 11:03
Reklama

Pyszności z nagrodami

W miniony weekend, podczas trwającego w Zamościu dorocznego Jarmarku Hetmańskiego odbył się tradycyjny konkurs "Smaki Zamościa i Roztocza". Już wiadomo, które potrawy podbiły podniebienia i serca jurorów.
  • Źródło: Zamojski Dom Kultury
Pyszności z nagrodami

Autor: Fot. ZDK

Jak czytamy w protokole, komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 53 (wyrobów gastronomicznych, wypieków i nalewek) i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby gastronomiczne”

1. miejsce: Smalec mamusi – KGW w Szopinku

2. miejsce: Gąska pod grzybkiem – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy

3. miejsce: Pierogi jaglane z malinami – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia

 

W kategorii „Wypieki”

1. miejsce: Dynia pod pierzyną – KGW w Szopinku

2. miejsce: Chleb pszenny na liściach chrzanowych – Zespół Szkół Nr 1 w Krasnymstawie

3. miejsce: Gruszka a`la szarlotka – KGW Rodzina Razem – Gruszka Duża Kolonia

 

W kategorii „Nalewki”

1. miejsce: Pigwówka – Norbert Kowalczuk - Zamość

2. miejsce: Nalewka mirabelkowa – Norbert Kowalczuk - Zamość

3. miejsce: Likier z kwiatu czarnego bzu – Restauracja IGNIS, Archipelag Roztocze - Budy

Konkurs był organizowany przez Zamojski Dom Kultury i Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze”.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama