Debiut Roku: Przystanek Piekarza

  • 03.03.2020, 16:00
  • wd
Debiut Roku: Przystanek Piekarza
Przystanek Piekarza to wyjątkowe miejsce w Zamościu, będące jednocześnie piekarnią, cukiernią, kawiarenką i pizzerią. Zgodnie z założeniem właściciela Marcina Ćwika jest kontynuacją i rozszerzeniem działalności rodzinnej Piekarni Ćwik.

Nominowany w naszym plebiscycie Perły Biznesu w kategorii Debiut Roku Przystanek Piekarza powstał w 2019 r. Mieści się w Zamościu przy ul. Partyzantów 63. To nowocześnie zaprojektowane miejsce, które świadczy usługi gastronomiczne i rzemieślnicze. Sprzedawane jest tam też świeże pieczywo z Piekarni Ćwik oraz wypiekane na miejscu (ciabatta i bułki, pierożki z kapustą i grzybami oraz z kaszą, zapiekanki).

– Nasza ciabatta produkowana jest z najwyższej jakości surowców bez dodatku polepszaczy syntetycznych oraz konserwantów, bez dosypywania glutenu w proszku. Smak naszego chleba na zakwasie jest niezmienny od lat – zapewnia właściciel Przystanku Piekarza Marcin Ćwik.

Ze świeżej ciabatty oraz focaccia robione są zdrowe kanapki z dodatkami do wyboru. Wizytówką tej nowoczesnej minirestauracji jest pizza na cienkim cieście. Ponadto Przystanek ma duży wybór słodkości: od malutkich ciasteczek idealnych do kawy przez jagodzianki z mascarpone, rożki z jabłkami oraz ciasta sprzedawane na wagę i torty wykonywane także na zamówienie. Menu wzbogacają kawa, herbata, sałatki, jogurty, koktajle oraz rzemieślnicze lody. 

Pomysł na taką działalność Marcin Ćwik zaczerpnął z Europy Zachodniej.

– Chciałem, żeby w Zamościu powstało miejsce eleganckie, dla każdego, gdzie można przyjść po świeże, dobre pieczywo, a przy okazji usiąść, zjeść śniadanie, lunch czy nawet romantyczną kolację albo tylko wypić kawę i odpocząć – mówi Marcin Ćwik. 

Właściciel w planach ma utworzenie drugiego takiego miejsca w sercu miasta.

wd

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
dziadekm@wp.pl
[email protected] 04.03.2020, 08:33
szumny wystrój nie jest adekwatny do jakosci serwowanego pieczywa.chleby bułeczki są naprawde niesmaczne i mając tona uwadze trzeba zaznaczyć ,że w zamościu nie ma dobrego i smacznego pieczywa,.oczywiście bez wszędobylskiej chemii i polepszaczy.Najlepsze pieczywo w tej chwili to pieczywo z PSS.a prym wiedzie chleb żytni jasny z zieloną etykietą i placki cebularze od greli -tylko tam żałują maku i cebuli-i są oszukiwane.

Pozostałe